

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY GRENADE ORIGIN 60%
Někdo mu říká ostrov koření, jiný ostrov pláží. Grenada je nádherná země v Karibiku, která turisty uchvacuje průzračnými vodopády, bílým pískem, zelenými kopci a pestrobarevnými městy. Milovníky kvalitního kakaa a výborné čokolády láká jejich velice jemná chuť ozvláštněna stopou koření. Navštivte tropický ráj s námi. Rozpusťte si jeho čokoládu v horkém mléce nebo z ní vyšlehejte jemnou pěnu. Určitě vás nezklame.
Chuť
Čokoládové čočky Grenada obsahují 62 procent kakaa, proto jsou skutečně nádherně hořké a chuťově velmi příjemné. Možná rozlišíte jemný náznak dřeva a koření, v závěru doprovázený lehkými květinovými tóny. Ale pokud ne, nevěšte hlavu. Čokoláda z Grenady vás potěší i bez podrobnějšího zkoumání.
Původ
Grenada je ostrov se zajímavou historií a úžasnou přírodou. „Objevil“ ji na své třetí výpravě Kryštof Kolumbus v roce 1498. Jméno jí dali Španělé podle města Granada, ovšem nikdo ho neosídlili. V roce 1650 ho prodali Francii, v roce 1763 ale Grenada připadla Britům, a to na základě Pařížského míru. Od roku 1967 měla vlastní autonomii jako „stát přidružený k Velké Británii“ a v roce 1974 vyhlásila nezávislost. Dnes je konstituční monarchií s oficiální hlavou anglickou královnou Alžbětou II., kterou zastupuje guvernér.
Jak se to má s Grenadou a kakaovníky? Jakkoli je země proslulá výrobou a vývozem cukru, v 19. století ji strčila do kapsy produkce kakaa. Ve 20. století ale převzal žezlo muškátový oříšek. Kakaové boby ovšem k tropickému ostrovu patří i dnes. Naprostá většina kakaových stromů je odrůdy Trinitario, zbytek tvoří Forastero. Super úrodná vulkanická půda a horké slunce jsou zárukou jejich velmi dobrého růstu a vysoké plodnosti. Kakao z Grenady má hloubku a extra chuť. Používá se spíš pro výrobu hořké čokolády, která dá jejím atraktivním tónům patřičně vyniknout.
Stejně jako ve většině kakao produkujících zemí, i tady je pěstování a sklizeň kakaovníků pravých (Theobroma cacao) záležitostí drobných zemědělců spolupracujících v rámci družstev. Jsou pro ně zárukou odpovídající výkupní ceny a část tržeb investují do sociálních programů, podpory školství nebo zdravotnictví.
Pokud jste někdy četli, jak se zpracovávají kakaové boby, pak vězte, že Grenada je přesně tou zemí, v níž po nich ženy rolníků „tančí“. Skutečně. Jakmile jsou velké lusky kakaovníků sklizeny, vyjmou z nich zemědělci semena a nechají je 2-8 dnů fermentovat. Pak je vysypou na velká plata a suší na slunci. A právě tehdy se po praskajících kakaových bobech procházejí bosé Grenaďanky. Zbaví je tak posledních zbytků dužiny a krásně vyleští. Fazole, které jsou připraveny k prodeji, nazývají „cripsy“.
Kakaové boby se prodávají na světové burze. Podnik, který z nich vyrobí čokoládu, je musí upražit, nadrtit a namlít. Vznikne tak kakaová hmota, z níž se odděluje kakaové máslo a kakaový prášek. Jejich opětovným spojením a přidáním několika dalších ingrediencí, se přetvoří v masu, kterou je potřeba dále temperovat, šlehat, hníst, emulgovat… Na konci náročného procesu může být tabulka čokolády nebo právě čokoládové čočky, které jsou určeny pro další kreativní práci.
Hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa má výhodu také vysokého obsahu zdraví prospěšných látek. Máme na mysli zejména antioxidanty, minerální látky a vitaminy. Díky jejich unikátní kombinaci je kakao řazeno mezi superpotraviny. Čokoládu dokonce fasují astronauté na své cesty do vesmíru. Nikdo nepochybuje o pozitivních vlastnostech čokolády – pomáhá udržet dobrou náladu, přispívá k psychické pohodě a podporuje organismus při boji s infekčními i civilizačními neduhy.
Čokoládové čočky Grenade origin jsou vhodné pro vegetariány i vegany.
Pokud jde o alergeny, měli by být opatrní lidé s alergií na mléko, kakao a vanilin. Výrobek může obsahovat stopy ořechových skořápek.
Skladujte při teplotě 12-20 ⁰C.
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Čokoládové čočky můžete konzumovat „jen tak“, výborně chutnají rozpuštěné v horkém mléce nebo v nejrůznějších dezertech.










Energetická hodnota: | 2 290 kJ / 547 kcal |
Tuky: | 37,5 g |
z toho nasycených: | 22,5 g |
Sacharidy: | 40 g |
z toho cukry: | 36,7 g |
Bílkoviny: | 6,5 g |
Sůl: | 0,01 g |
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY MEXICO ORIGIN 66%

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY EKVÁDOR ORIGIN 64%
