

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY TRINIDAD ORIGIN HOŘKÁ 72%
Vypravte se s námi do horkého Karibiku. Ostrova vodopádů, jeskyní a zelených kopců, ostrova plného divoké zvěře a usměvavých obyvatel. Karibské kakao proslulo svou jemností, je tedy jisté, že čokoládové čočky z Trinidadu budu vynikat právě mimořádně hebkou a sametovou chutí. V závěru si užijete i typickou kakaovou nahořklost. Přesně tak, jak to u nejkvalitnější čokolády s vysokým podílem kakaa očekáváte.
Složení
Kakaová hmota Trinidad 72%, Cukr, Kakaové máslo, Sojový lecitinChuť
Čokoládové čočky Trinidad origin hořká 72 % poznáte podle velmi, velmi čokoládové chuti, která přitom nepůsobí těžce nebo výrazně kysele. Naopak je lehká, jemná, mírně hořká.
Čočky můžete použít k přímé konzumaci, lze si jimi ochutit snídaňové či svačinové kaše, přidat je do dezertů, vyrobit z nich polevy nebo nejrůznější nápoje.
Původ
Představte si ostrov pokrytý zelenými kopci a bílými plážemi, které omývají čisté vody Karibiku. Přestavte si divokou přírodu plnou volně žijících sladkovodních i mořských ryb, obojživelníků, plazů, ptáků i savců. Trinidad svou pestrostí přitahuje pozornost turistů z celého světa. Mohou se věnovat pěší i cykloturistice, slaňování, jízdě na kajaku, koupání, pozorování ptáků nebo navštívit krabí závody.
My se ale na Trinidad vypravíme z jiných pohnutek, než abychom objevovali zarostlé stezky v horách či se potápěli ke korálovým útesům. Cílem našeho putování jsou plantáže kakaovníků (Theobroma), kterými právě Trinidad oplývá. Na úvod si řekněme, že po dlouhodobě klesající produkci kakaa se Trinidad konečně znovu vrací do hry. Myšlenku organické řemeslné čokolády totiž začínají oživovat nejen tamní tradiční farmáři, ale také třeba hvězdy šoubyznysu. Jeden příklad za všechny – k průkopníkům udržitelnosti v oboru produkce kakaa a výroby čokolády patří Machel Montano, trinidadský zpěvák, herec a producent, který vsadil na vlastní značku hořké čokolády z nejexkluzivnějšího kakaového hybridu koncipovaného už v 18. století.
Trinidad produkuje jedny z nejkvalitnějších kakaových bobů na světě. Tamní kakao bývá označováno jako Fine flavour cocoa, tedy extra jemné. Takovou známku přitom získává pouhých 5 procent z celosvětové produkce kakaa. Na základě mezinárodní dohody z roku 1993 rostou kakaovníky, z jejichž plodů se toto jemné kakao vyrábí, jen v 17 zemích, pouhých 8 je výhradním producentem extra jemného kakaa – Trinidad k nim patří také.
Exkurzi do Karibiku zakončeme krátkým popisem výrobního procesu lahodné čokolády. Ze zralých plodů kakaovníků je potřeba vyjmout boby, což samo o sobě je práce náročná. Boby pak dělníci usuší, opraží a zbaví slupek. V továrnách se sklizeň podrtí a pomele tak, aby vznikla tuhá kakaová hmota. Ta obsahuje kakao a kakaové máslo, které je nutné vzájemně oddělit a v přesně stanoveném poměru obě složky opět smíchat. Po přidání dalších surovin (cukr, lecitin) se směs dlouze míchá, prohřívá, ochlazuje… A to v několika opakováních. Jakmile dosáhne požadovaných parametrů, mohou z ní být odlity například tabulky čokolády nebo čokoládové čočky.
Pokud jde o alergeny, měli by být opatrní lidé s alergií na mléko, kakao a vanilin. Výrobek může obsahovat stopy ořechových skořápek.
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Čokoládové čočky můžete konzumovat „jen tak“, výborně chutnají rozpuštěné v horkém mléce nebo v nejrůznějších dezertech. Je možno taktéž čokoládu použít na fondue.










Tuky: | 42 g |
z toho nasycených: | 26 g |
Sacharidy: | 35 g |
z toho cukry: | 29 g |
Bílkoviny: | 8,2 g |
Sůl: | 0 g |
Vláknina: |