

INDONÉSIE WAHANA ESTATE - Micro Lot
Vydejte se s námi na sever Sumatry, ostrova protnutého rovníkem, pokrytého deštnými pralesy a obývaného divokými zvířaty. Až obejdeme několik jezer, mineme kouřící sopky a překonáme džungli, dorazíme k plantáži Wahana Estate. Od roku 2016 na ní hospodaří lidé z okolí vesnice Sidikalang. Jejich káva vyniká kořeněnou, sladce čokoládovou chutí. Nikde jinde stejná neroste.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Indonesie Wahana Estate se vyznačuje plným tělem a skutečně originální chutí. Najdete v ní sladký cedr, koření, čokoládu a jistou, velmi atraktivní zemitost. Zrno bylo zpracováno takzvanou mokrou metodou, proto se v chuti ukazuje zároveň příjemná ovocná nasládlost.
Původ kávy
Sumatra leží v západní části souostroví Velké Sundy. Jde o 6. největší ostrov na světě. Jeho západní část je pokryta kopci a horami, východ patří nížině s mnoha bažinatými oblastmi. Turistické bedekry Sumatru popisují jako zemi neobyčejně krásnou, divokou, plnou barev a vůní. Život všech jejích obyvatel ovlivňují častá zemětřesení, erupce a tsunami, přesto Sumatřané chovají k přírodě své vlasti mimořádnou úctu a lásku.
Kávu místní farmáři pěstují i na jihozápadě ostrova, většina kávovníků však roste na jeho severu. Obvykle jde o odrůdy Typica, Caturra, Bourbon. Pro všechny je typická zemitost a kořeněná chuť spojená s mírnou kyselostí a jemností. Přesně tak lze charakterizovat i kávu z Wahana Estate, která je navíc nasládle hořká, čokoládová a specificky výrazná. Zrna jsou sklízena z 250hektarové plantáže protknuté 100 hektary původního lesa. Majitelé se tímto spojením snaží pečovat o původní přírodní druhy rostlin i živočichů a zároveň dovolují kávě absorbovat tisíce okolních vůní.
Protože sklizeň z Wahana Estate je čistá (nejsou k ní přimíchávána žádná jiná zrna) a pochází prokazatelně z jednoho místa, označují ji obchodníci jako mikrolot. Takzvaná káva s rodokmenem umožňuje fajnšmekrům a milovníkům neotřelých chutí získat jasnou představu o konkrétní plantáži a jejích podmínkách. V tomto případě se na senzorických vlastnostech kávy podílí sopečná půda, růst ve stínu stromů, výhradně organické hnojení a ruční sklizeň i pečlivé zpracování.
Plody kávovníků sklízejí dělníci od září do května. Zpracovávají je promýváním, tedy mokrým procesem. Zralé kávové třešně vsypou do loupacího stroje, kde jsou zbaveny slupek. Pak je přesunou do nádrží s vodou a nechávají několik hodin i dní fermentovat. Tím se rozpustí zbytky dužiny obalující semena a uvolní se kávová zrnka. Zelenou kávu pak stačí rozprostřít na betonových terasách, nebo usušit v sušičkách. Je však nezbytné zajistit její pravidelné otáčení, aby prosychala rovnoměrně a neplesnivěla.
Na závěr uveďme, že prodej kávy (a zpracování produktů z okolních plantáží) částečně dotuje místní komunitu farmářů a dělníků. Wahana Estate má vlastní program společenské odpovědnosti, poskytuje bezplatnou zdravotní péči a podporuje zemědělce v jejich činnosti.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























20. 7.
17. 5.
3. 8.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

DOMINICANA AA JUNCALITO
