

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
Káva ze Středního Východu se mezi slavnými kolegyněmi rozhodně neztratí. Jemenská produkce proslula velmi vyváženou chutí, v níž se objevují stopy čokolády, kakaa, papáji a ananasu. Kávovníky pěstují drobní jemenští farmáři více než 600 let. A dlužno dodat, že způsob zpracování kávových třešní nedoznal během té doby velkých změn. Díky tomu se můžeme těšit z kávy divoké, výrazné chuti, která je ovšem dostupná jen v omezeném množství.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Jemen Asrar Haraz BIO si vás podmaní vyváženou a plnou chutí, v níž se odráží čokoláda, kakao a tropické ovoce. Zkušený kávomilec rozpozná papáju i ananas, rozlišit lze také obiloviny. Kyselost je střední, aroma sladce ovocné. Protože jde o stoprocentní arabiku, vytváří tato káva cremu jemnou, nízkou, ale kompaktní.
Původ kávy
Především je třeba uvést, že Jemen Asrar Haraz je mikrolot z jemenských hor Jabal Haraz. Právě jejich klima a půdní podmínky utvářejí chuť vzácné kávy. Oblast západního Jemenu je a byla pro tamní obyvatele strategicky důležitá. Hory poseté opevněnými vesnicemi dokázaly poskytnout válkami zkoušeným rolníkům alespoň trochu bezpečí a prostoru k pěstování prosa, čočky i kávy. Impozantní architektura některých pevností bere dech turistům z celého světa.
Jemen, to ovšem není jen země nádherných přírodních scenérií. Je to také oblast nepokojů, povstání, revolucí a kmenové války. Mimořádně chudá, hladomorem sužovaná krajina čelí vleklé politické krizi.
Ale vraťme se ke kávě. Poprvé byla objevena a cíleně pěstována na území současné Etiopie, ovšem až jemenské přístavní město Mocha (Moka) dalo voňavým plodům jméno. Dodnes se vedou spory, odkud vlastně káva pochází. Některé zdroje tvrdí, že kávovníky byly objeveny v Etiopii, ale káva dozrávala v Jemenu. Byl to právě onen přístav, ze kterého se káva plavila do světa. Jemen si svou vzácnou a poptávanou komoditu velice chránil a holandským obchodníkům trvalo dost dlouho, než dokázali vysázet kávovníky mimo Jemen, tedy na Jávě. Ze spojení názvu Mocha a Java později vznikla jedna z nejstarších a nejznámějších kávových směsí vůbec – Mocha Java.
Jak už jsme zmínili, kávu v jemenských horách pěstují drobní zemědělci. Nepřístupné oblasti i sociální situace jim znemožňují používat průmyslově vyráběná hnojiva a ošetřující přípravky. Podle všeho za BIO kvalitou tamní kávy stojí ale také láska a úcta k čisté přírodě. Dokonale zralé plody kávovníků jsou sklízeny i zpracovávány výhradně ručně. Farmáři dokonce říkají: „O kávu se musíš starat tak, jako se staráš o dítě“. Zralé plody suší na slunci rozložené na velkých terasách. Jakmile jsou usušeny, zbavují je slupek mezi mlýnskými kameny. Takzvaný suchý způsob zpracování kávy se promítá v jedinečné chuti každého šálku.
Jemen ročně exportuje pouhých 12 tun kávy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























11. 1.
2. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KUBA ALTURA LAVADO EXCLUSIVE - zrnková káva

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO - zrnková káva
