

KOLUMBIE HUILA ROJAS ESTATE GEISHA - Micro Lot
Jejich pospolitost a pracovitost obdivují všichni sousedé, jejich kávu všichni znalci. Rodina pana Eliécera Rojas, který vede farmu v jihozápadní části Kolumbie, je dávána pěstitelům za vzor. Jejich Geisha „s rodokmenem“ vyniká jedinečným chuťovým profilem, v němž se vykreslují tóny jablek, limetky, papáji a mandlí. Aroma je typicky květinové, sladké. Tato exkluzivní sorta jistě zaujme i vás.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Kolumbie Huila Rojas Estate Geisha je už ze své podstaty naprosto luxusní. Odrůda Geisha je známa sladkou chutí, bohatými tóny ovoce a květin. To vše se v této kávě objevuje – dočkáte se skvostné kombinace jablíček, papáji a limetky, kterou doplňují hořkosladké mandle. Květinové, nasládlé aroma celkový dojem z kávy báječně korunuje. Protože jde o arabiku, dočkáte se lehké, soudržné a světlé cremy.
Původ kávy
Když v úvodním textu říkáme, že tohle je káva „s rodokmenem“, ani trochu si nevymýšlíme. Takzvané mikroloty jsou sorty pěstované na jednom konkrétním místě, nesesypávané z více sklizní a více plantáží. U mikrolotu vždycky víte, kde přesně vyrostl a můžete si tedy dopřát jedinečnou chuť pocházející jen a pouze z uvedeného pozemku. Zpracovávají se odděleně od další kávy dané plantáže, aby se zdůraznily jejich speciální vlastnosti. Právě proto jsou mikroloty velmi vyhledávané, na druhou stranu však jen v omezeném množství dostupné.
Farmu El Bolsón, na které hospodaří Eliécer a Elvia Rojas plus jejich pět dcer a čtyři synové, najdete v západní části Kolumbie. Region Huila je hornatý, zahrnuje například třetí nejvyšší horu země - sopku Nevado de Huila. V oblasti pramení kolumbijská největší řeka Magdalena, na níž leží přehrada Betania. Plantáže kávovníků se rozkládají v nadmořské výšce 1 450 až 1 650 metrů a zabírají plochu 26 hektarů. Pouze na 2 procentech rozlohy však farmáři pěstují odrůdu Geisha - celkem 9 tisíc rostlin.
U Geishi se na chvilku zastavme. Jde o původní odrůdu kávovníku pocházející z etiopské oblasti Gesha. Rostlina dosahuje výšky až 5 metrů a špičkovou sklizeň poskytuje v nadmořských výškách nad 1 400 metrů. Nemá ráda přímé slunce, které její listy poškozuje. Geisha se proslavila jedinečným chuťovým profilem a tedy vysokou exkluzivitou i prodejní cenou.
Mikrolot Kolumbie Huila Rojas Estate Geisha byl sklizen v období od října do listopadu. Kávovníky jsou v regionu sklízeny ještě jednou, a to v dubnu a květnu. Protože jde o kávu unikátní, škubali červené plody členové rodiny Rojas výhradně ručně, aby vyloučili nezralé nebo poškozené bobule. Poté je nasypali do mlýnů, ve kterých byly za pomocí proudu vody a drticích plechů zbaveny slupky i části dužiny. Takto uvolněná kávová zrnka putovala do sudů s vodou, kde několik hodin fermentovala. Díky tomu se přirozeným způsobem rozpustila zbývající dužina. Takzvaně promytou kávu sušili farmáři na přímém slunci.
Farma El Bolsón je členem družstva Cadefihuila a také sdružení Guacacallo Association. Společným cílem všech členů je vyladit pěstební i výrobní postupy tak, aby výsledná káva byla co nejhodnotnější.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
























