

KOSTARIKA CATUAI HONEY - Micro Lot
Hacienda Sonora leží v centrálním údolí Kostariky. Kávovníky začal na úpatí sopky Poás pěstovat před téměř 50 lety Alberto Guardia. Dnes má jeho káva skvělou reputaci. Stará se o ni Albertův syn a podle ohlasů světových baristů se mu daří exportovat skutečnou špičku. I vy se můžete oddat tónům třešní, čokolády a oříšků. Dočkáte se zároveň sametové cremy, díky které si mikrolot získal přezdívku červené zlato.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Kostarika Red Catuai Honey vyniká ovocnou, sladkou, jemnou chutí, ve které se objevují tóny čokolády a lískových oříšků. Vínová kyselost a špetka koření jí přidávají na originalitě. Crema je jemná, sametová.
Původ kávy
Kdo by chtěl cestovat na farmu Hacienda Sonora, musel by se vydat na Kostariku. Přesněji do regionu Central Valley, jednoho z nejnavštěvovanějších národních parků země. Symbolem této oblasti a zároveň velkou turistickou atrakcí je stále činná sopka Poás. Nahlédnout přímo do jejího kráteru lze ale jen v případě, že to geotermální aktivita vulkánu dovolí. Stává se totiž, že pára nahromaděná v kapsách uvnitř sopky prorazí ven a zvedne gejzíry vody až do výšky 250 metrů. Proto bývá přístup k jezeru, do kavárny i na stezky čas od času uzavřen. Největší aktivní vulkán na světě o sobě dal pořádně slyšet v roce 2017. Poslední erupce s chrlením lávy jsou ale datovány do roku 1954.
Dnes tedy plantáže kávovníků, které proslavily nejen rodinu Alberta Guardia, ale celou Kostariku, můžeme bez obav navštívit. Samotná farma leží na úpatí zmíněné sopky, na rozloze 100 hektarů. Naprostá většina plochy je určena k pěstování zastíněných kávovníkových keřů, 10 hektarů vymezili farmáři cukrové třtině, na 25 hektarech zachovali původní divokou přírodu. Podnik Hacienda La Sonora založil koncem 20. století Alberto Guardia, dnes se o něj (po studiích strojírenství v Kalifornii) stará jeho syn Diego. Byl to právě on, kdo spatřil v mikrolotech velkou budoucnost. Kávová zrna sklizená z přesně dané lokality jsou považována za nejlepší způsob, jak si vychutnat specifika konkrétní plantáže.
Na chuti kávy se samozřejmě kromě vulkanické půdy a stínu původního pralesa podílejí také ruce dělníků a farmářů. To, jakým způsobem sklizeň zpracují, do velké míry určuje její kvalitu. V případě lidí z Hacienda Sonora se můžete spolehnout na naprosto profesionální přístup kombinovaný se specifickou technologií. Takzvaný polopromytý způsob výroby (honey neboli medový) je pro Střední Ameriku typický. V loupacím stroji se kávové plody zbaví vrchní slupky. Tady ale podobnost s obvyklejším mokrým procesem končí. Kávová zrnka obalená ve sladké dužině jsou následně sušena a až poté od dužiny dokonale očištěna. Polopromýváním se v kávě uplatňují zároveň kyselost a sladkost i jistá zemitost.
Mikroloty ze Sonory jsou čisté druhově i chuťově. Stejně jako je čisté prostředí, ve kterém rostou, způsob pěstování a výroba. Je tedy jisté, že šálek kávy od rodiny Guardia poskytne nevšední zážitek každému kávomilci.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























8. 10.
9. 6.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOSTARIKA SAN RAFAEL TARRAZU SHB RZ zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
