

KUBA ALTURA LAVADO EXCLUSIVE
Karibik, doutníky, rum… Co víc potřebujete o Kubě vědět? Že tam roste vynikající káva! V pohoří Sierra Maestra na jihovýchodě ostrova ji pěstují drobní zemědělci. Celých devadesát procent kubánské kávy pochází z hustě zalesněných kopců rozeklaných hlubokými údolími divokých řek. Nádherné krasové lokality jsou dnes chráněny v režimu národních parků.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Kuba Altura Lavado patří k arabikám s velmi nízkou kyselostí. Kávomilce potěší vyváženou sladkostí, jež pikantně doplňuje aroma přírodního tabáku tolik typického právě pro Kubu.
Crema je soudržná, s dlouhou trvanlivostí.
Původ kávy
Abychom se dozvěděli o této plantážní kávě víc, musíme si představit krajinu, ve které roste. Oblast Sierra Maestra patří k nejtradičnějším lokalitám pěstování kubánské kávy. Pohoří rozkládající se na jihovýchodě země jakoby stoupá rovnou z oceánu. Je nejvyšší na ostrově a zároveň v něm leží kubánská nejvyšší hora Pico Torquino s 1974 metry. Sierra Maestra se proslavilo nejen nalezišti minerálů, úžasnou faunou a flórou, ale bohužel také povstaleckými boji. Partyzánské války se ve zdejších horách vedly už od 16. století. Skrýval se tady i Fidel Castro poté, co se v roce 1956 vrátil z vyhnanství v Mexiku.
Neklidná atmosféra ale nic nemění na faktu, že v Sierra Maestra panují pro pěstování kávovníků skvělé klimatické podmínky. Káva se na Kubě sklízí od poloviny 18. století, její produkce dosáhla vrcholu během 19. a na počátku 20. století. Po kubánské revoluci v roce 1959 došlo ke znárodnění kávového průmyslu, rozpuštění velkých farem a poklesu objemu výroby. Veškerá kubánská káva je dnes exportována společností Cubaexport, která reguluje ceny a výkupy od malých pěstitelů a zpracovatelů.
Kávové bobule se na Kubě sklízejí od září do ledna, nejčastěji a v největším množství konkrétně v říjnu a listopadu. Farmáři produkci zpracovávají promýváním. Proto jsou zrna krásně čistá a zbavená slupek.
Kubánská káva je vyvážena do Japonska, Francie, Německa, Velké Británie, Kanady a na Nový Zéland. Bez zajímavosti jistě není, že samotní Kubánci si mohou koupit dvě unce kávy jednou za 15 dnů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7 g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























10. 5.
7. 4.
21. 8.
14. 10.
5. 10.
29. 8.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

PERU ANDES GOLD zrnková káva
