

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO - zrnková káva
Věděli jste, že i pod Everestem roste káva? A že chutná skvěle a voní báječně? Bývá popisována jako rustikální, s mírnou až střední kyselostí. Ta nejkvalitnější, z regionu Nuwakot, je pěstována ve stínu. Bobule proto dozrávají delší dobu a káva získává plnou, silnou chuť. Vyzkoušejte, co se pod velehorami urodilo tentokrát. Jistě vás potěší skvělá kvalita a interesantní chuť nepálských kávových zrn.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Káva Nepal Mout Everest Supreme vyniká silným tělem a intenzivní vůní. Při degustaci zpozorujete tóny karamelu, kakaa i mandlí, možná zaznamenáte také jemný dotyk horských bylin. Tato káva patří ke středně kyselým. Dává hezkou, hutnou a kompaktní cremu.
Původ kávy
Káva byla v Nepálu pěstována před několik staletími. Kávovníky ale zdecimovaly choroby plantáže byly následně osázeny čajovníky. Nepál tak dnes patří mezi kávové nováčky, ale odborníci tvrdí, že
jeho potenciál produkovat vynikající kávu rok od roku roste. První semena kávy do země přinesl v roce 1938 poustevník Hira Giri. Několik desetiletí byly kávovníky pěstovány místními obyvateli spíše ze zvědavosti. Až v 80. letech minulého století začal Nepál produkovat kávu komerčně. Tehdy dovezla vláda kávová semena z Indie a byla založena Nepal Coffee Company. Cílem této organizace bylo vykupovat kávové třešně od producentů a zpracovávat je pro domácí trh. Nicméně po roce 2002 došlo k výraznému nárůstu poptávky po nepálské kávě ze zahraničí, což motivovalo zemědělce ke vnímání kávy jako komodity vhodné také pro export. V současné době dohlíží na kultivaci kávy a podmínky jejího pěstování místní ministerstvo zemědělství. Vláda poskytuje rolníkům technickou a finanční podporu. Kávu dnes pěstují ve čtyřicítce regionů. Mezi nejznámější patří Gulmi, Shyangja, Laliptur, Kaski i Nuwakot.
Za himálajskou kávu je považována především produkce kávovníků odrůdy Caturra, kterým se nejlépe daří severně od Káthmándú. Konkrétně v oblasti Nuwakot jsou keře sázeny v nadmořské výšce kolem 700 metrů. Aby byla sklizeň chuťově co nejzajímavější, dozrávají kávové třešně ve stínu. V období od ledna do dubna je dělníci naškubou a usuší na slunci. Při takzvaném suchém způsobu zpracování kávy je potřeba věnovat velkou pozornost celému procesu. Káva nesmí zplesnivět a zároveň nemůže být přesušená. Tím by přišla o jemné chuťové nuance.
V současné době se v Nepálu kávovníky pěstují na 1 800 hektarech, které ročně vydají asi 517 tun kávy. Předpokládá se, že v zemi je potenciál rozšířit pěstování kávy na dalších 11 tisíc hektarů. Většina nepálské kávy putuje do Spojených států a Kanady.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























30. 11.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot
