

Nikaragua Los Altiplanos, odrůda Java Lavado BIO - Micro Lot
Kávu, která vyrostla uprostřed přírodní rezervace, nemůžeme označit jinak než jako skutečnou specialitu. Nikaragua Los Altiplanos – Java Lavado BIO uchvátí vaše chuťové buňky hladkým tělem, mírnou kyselostí a tóny sušeného ovoce, koření, oříšků a marcipánu. Majitel farmy Ricardo Cuadra Fajardo se jak o kávovníky, tak celou oblast sousedící s plantážemi, stará naprosto příkladně. A výsledky jsou znát.
Složení
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Nikaragua Los Altiplanos – Java Lavado BIO patří k opravdovým lahůdkám. Nejen, že je pěstovaná v režimu BIO, k tomu ještě oplývá krásným hladkým tělem a mírnou až střední kyselostí. V chuti rozpoznáte sušené ovoce, lískové oříšky a marcipán. Kdo degustuje opravdu pozorně, najde v šálku i stopy sladkých rozinek, hřebíčku a cedrového dřeva.
Tato arabika bude dokonalá připravená jak na filtru, tak v automatickém kávovaru, moka konvičce nebo french pressu. Rozhodně otestujte více způsobů přípravy. Nikaragua Los Altiplanos – Java Lavado BIO vás pokaždé potěší trošku jinými chutěmi.
Původ kávy
Nikaragujský region Jinotega se rozkládá v severní části země. Mezi cestovateli a přírodovědci se proslavil překrásnou krajinou, jejíž ráz udávají časté mlhy a bohatá mračna. Není divu, že Jinotega získala přezdívku Ciudad de la Brumas, tedy Město mlh. Obklopuje ji několik pohoří, protkává síť velkých i menších toků, vyhledávané je i jezero Apanas zapsané na seznamu UNESCO coby mokřad mezinárodního významu.
Pokud jde o kávu, patří Jinotega k významným producentům nejen v Nikaragui, ale i okolí. Kávovníky farmáři pěstují převážně v nadmořské výšce 800 – 1 500 metrů, obvykle na terasách, které pomáhají udržovat vlhkost a snižovat erozi půdy. Tamní klima rostlinám mimořádně svědčí – dny jsou teplé a slunečné, noci chladné. Srážek bývá v regionu dostatek, půda poskytuje kávovníkům přiměřené množství potřebných živin.
V případě Nikaragua Los Altiplanos – Java Lavado BIO musíme zmínit speciální příběh farmy. Ve 30. letech minulého století ji založil Skot jménem Potter. O několik desítek let později se tento muž rozhodl vrátit do rodné země a farmu prodal. V 80. letech ji zkonfiskoval stát. A až začátkem 21. století se plantáže vrátily do soukromých rukou. Finca Los Altiplanos navštívil Ricardo Cuadra Fajardo, na první pohled si ji zamiloval a koupil.
Důvodem byla jistě její poloha – farma se nachází uprostřed přírodní rezervace Datanlí El Diablo a keře kávovníků vyrůstají ve stínu mohutných stromů původního pralesa. Konkrétně jde o nádherné exempláře takzvané guaby (Inga edulis), stromů dorůstajících až 30metrové výšky, které vytvářejí symbiotické vztahy s bakteriemi a houbami fixujícími v půdě dusík. Ten je pro zdravý růst kávovníků velmi důležitý.
Finca Los Altiplanos zaměstnává kolem 25 lidí, během sklizně jejich počet stoupá ke dvěma stovkám. Kromě kávy se farma věnuje také pěstování banánovníků a obilovin.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE POCOS DE CALDAS BIO - zrnková káva

Kuba Turquino Lavado - zrnková káva
