

PERU CAMPO VERDE BIO - kakaové boby nepražené
Tohle je kakao s příběhem. Nekecáme! Jestli chcete ochutnat výpěstky 15 peruánských farmářek, které do své práce dávají nejen um a sílu, ale taky srdce, rozhodně neváhejte ani minutu. Družstvo Campoverde dodává do světa kakaové boby nejvyšší jakosti. V jejich chuti najdete samozřejmě hořkou čokoládu, ale taky ovoce, ořechy a náznak peprného anýzu. Jsou interesantní – stejně jako tamní pěstitelky.
Složení
100% Kakaové bobyChuť
Kakaové boby Peru Campoverde vynikají lehkým tělem s mírnou kyselostí. Hořkost je střední až jemná, zato tóny mandlí, ovoce a dřeva rozpozná každý Manuak snadno.
Původ
Název i charakter udává tomuto regionu řeka. Ucayali River, dnes považovaná za hlavní přítok Amazonky, protéká stejnojmenným regionem v korytě dlouhém 1600 kilometrů. Obklopuje ji Amazonský deštný prales. A právě v něm lze dohledat původ kakaovníků a vznik jejich slávy. Podlouhlá semena používali už Inkové – kakao pro ně mělo zásadní náboženský a kulturní význam.
Ucayali leží ve vnitrozemí Peru a kromě toho, že láká k návštěvě divokých vodopádů, klidných jezer a pralesa s pestrou faunou a florou, za pozornost stojí také kvůli vysoce jakostnímu kakau. Za sklizní kakaovníků pravých (Theobroma cacao), konkrétně místního klonu Peruvian a Chunco, stojí jedinečné uskupení 15 žen. Místní farmářky sdružené v Cooperativa Campoverde díky spolupráci s dalšími 315 zemědělci produkují nejen vynikající kakao, ale také vlastní čokoládu. Na peruánský trh ji dodávají pod značkou Situlli.
Samotné kakaovníky, které pocházejí právě z Jižní Ameriky, nejsou žádné nízké keříky. Jde o stromy s výškou až 8 metrů. Jejich plody obsahují asi 2centimetrová semena. Právě ta jsou středem zájmu farmářek. Sklízejí je opatrně 3-4x ročně. Po otevření z nich semena vyjmou (obvykle 4-14 z jednoho lusku), zbaví je bílé dužiny a nechají na roštech maximálně týden fermentovat. Boby se suší buď na slunci, nebo v sušárnách. Menší farmy je ještě čistí – nasypou semena na zem a bosou chůzí zbavují úrodu slupek.
Na celém světě se ročně urodí asi 4,6 milionu tun kakaových bobů. Obchodují se buď surové, nebo v podobě kakaového másla či prášku, a to na dvou světových burzách. Roční spotřeba čistého kakaa pak celosvětově šplhá přes 3 miliony tun. Největšími odběrateli bobů jsou Nizozemsko, Spojené státy a Malajsie s Belgií a Lucemburskem. A pozor – k výrobě 1 kilogramu čokolády je zapotřebí asi 300-600 kakaových bobů!
Jejich oblíbenost spočívá nejen ve skvělé chuti, ale také unikátním vlivu na zdraví. Konzumací zejména čistých kakaových bobů lze do organismu vpravit obrovské množství antioxidantů a cenných vitaminů i minerálních látek. Boby zároveň obsahují povzbuzující kofein a theobromin. Jejich pojídáním je možné podpořit tělo v boji s civilizačními nemocemi a zlepšit psychickou odolnost.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Konzumovat se mohou jako ořechy.
Uchovávejte na suchém a tmavém místě v pootevřeném sáčku ( boby musí dýchat).





Energetická hodnota: | 520 kcal |
Tuky: | 52 % |
Bílkoviny: | 14 g |
Sacharidy: | 20 g |
Theobromin: | 1,3 g |
Kofein: | 0,1 g |
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

KAKAOVÉ BOBY DRCENÉ BIO
