PERU SANTA CRUZ HONEY - Micro Lot
Tohle je káva pro ty, kdo milují příběhy. Pro ty, kdo neodolají toulkám po březích řek a svazích kopců. Pro ty, kdo vyhledávají jedinečnost a umí si ji dokonale vychutnat. Tohle je káva přesně pro vás! Vyrostla na východních svazích And. Od semínka o ni pečovali lidé z farmy paní Florencie Vegy Hurtago. Kávová zrna zpracovali méně obvyklou medovou metodou. A pak je prostřednictvím družstva Santa Cruz vyslali do světa. Na váš stůl, pro vaši radost.
Složení
Arabica 100%CREMA A CHUŤ KÁVY
Stoprocentní arabika Peru Santa Cruz patří k těm, na jejichž chuť jen tak nezapomenete. Hořká čokoláda korunovaná oříšky a vyladěná borůvkami zůstává na patře opravdu dlouho. Káva je řazena mezi sladší, středně intenzivní. Hodí se k přípravě v mokka konvičce nebo kávovaru. Crema je jemná, světlá.
PŮVOD KÁVY
Z popisu je jasné, že máme tu čest s mikrolotem – kávou s jasně stanoveným místem „narození“. Proto nebude vůbec těžké vykreslit, jak to na farmě paní Florencie Vegy Hurtago vypadá.
Představme si nejprve Peru, třetí největší jihoamerický stát. Jeho západní hranici omývá Tichý oceán. Když bychom chtěli Peru přejít od západu na východ, budeme postupně nabírat nadmořskou výšku.
Možná se dostaneme až do 5 tisíc metrů nad mořem. Andy jsou úchvatné, mnohdy divoké a seizmicky stále aktivní. Celou zemi rozdělují do několika oblastí s různým klimatem. Proto lze v Peru zažít jak mrazivé noci, tak žhavé a vlhké dny.
Ale přibližme se ke kávovým plantážím… Paní Florencie Vegy Hurtago obhospodařuje se svými lidmi přibližně 5 hektarů půdy. Rozkládá se na zalesněných svazích v údolí řeky Tambo (Río Tambo). Ta stéká z východních svahů And a měří asi 159 kilometrů. Vzniká soutokem řek Ene a Perené v městečku Puerto Prado a zaniká u města Atalya, kde splyne s řekou Urubamba a stane se součástí toku Ucayali. Proč se jí tolik věnujeme? Protože voda je pro růst a zpracování kávy nezbytná. Samozřejmě spolu s minerálně bohatou půdou a šikovnýma rukama dělnic a dělníků.
Kávovníky druhu arabica, odrůd catuai, caturra a pache si na farmě madam Hurtado lebedí ve stínu vysokých stromů. Proto dozrávají o něco později. Jejich semena jsou zato aromatičtější. Káva Peru Santa Cruz je sklízena ručně. Po naškubání se z červených plodů připomínajících třešně odstraní slupka a uvolněná zrnka, ještě obalená lepkavou dužinou, rolníci dlouho a pečlivě obracejí až do úplného usušení. Obvykle k tomu používají „lůžka“ potažená prodyšnou tkaninou. Takový způsob výroby kávy ušetří nároky na vodu (běžné mokré zpracování spotřebuje stovky litrů vody) a navíc dává vzniknout kávě s unikátní medovou chutí. Takzvané Honey Coffee sbírá ceny na mnoha degustačních soutěžích.
Ještě zbývá vysvětlit, proč se tato káva jmenuje Santa Cruz. Je to snadné – farma, která ji produkuje, je součástí družstva Santa Cruz. To se stará jak o dodržování nejvyšší kvality pěstebních a výrobních postupů, tak o férové výkupní ceny. Zároveň vrací část zisku do vzdělání místních dětí, budování infrastruktury nebo zajištění lékařské péče.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.