

AUSTRALIA SKYBURY PLANTATION - zrnková káva
Zeptejte se Australana na nejlepší kávu a ukáže vám cestu ke Skybury. Nádherný komplex s restaurací, barem a obchodem se všemi kávovými nezbytnosti má výhled na nekonečné plantáže kávovníků a Cairns Highlands. Šálek stejně skvostné kávy, jakou si užívají návštěvníci Skybury, si teď můžete vychutnat v pohodlí svého obýváku. Bude úžasně aromatická, plná vanilky, oříšků, kakaa a koření.
Složení
Arabica 100%Chuť
Arabika Australie Skybury Plantation uchvátí každého, kdo má rád kávu s jemnou kyselostí, plným tělem a bohatým chuťovým profilem. Může se totiž těšit na chuť koření (skořice, kardamomu, pepře) kombinovanou s kakaem, karamelem, oříšky a vanilkou. Aroma je kakaové, poznáte v něm cukrovou třtinu i koření.
Původ
Slavnou plantáž Skybury najdete na Atherton Tableland, což je úrodná plošina na severu Austrálie, v okrese Queensland. Oblast zahrnuje města Atherton a Mareeba a sousedí s Baldy Mountain Forest Reserve. Vodou ji zásobuje Barron River přehrazená zavlažovací nádrží Lake Tinaroo. Samotný Atherton utvořila série sopečných erupcí a ačkoli jsou tamní vulkány považovány za zaniklé, vědci možnost dalších erupcí nevylučují.
První Evropan, který do lokality zavítal, byl v roce 1875 J. V. Mulligan, o dva roky později ho následoval John Atherton, který se v ní usadil a dal jednomu z měst jméno. Oba muže sem nepřivedlo nic menšího než touha po drahých kovech, a to zlatě a cínu. Od roku 1880 se v Athertonu cín skutečně těží.
Ale pojďme zpět na Skybury, chloubu australského řemeslného zpracování kávy. Najdeme ho asi 10 kilometrů od města Mareeba, z letiště Cairns je to hodina jízdy autem. Plantáž vlastní a provozuje rodina MacLaughlin a jde o vůbec nejstarší plantáž v Austrálii. Leží ve výšce 550-600 metrů nad mořem, ročně vyprodukuje kolem 150 tun kávy a zaměstnává necelou desítku lidí.
Kávovníky vysazují tak, aby je mohli sklízet prakticky po celý rok. A trochu i kvůli početným návštěvníkům plantáže, kterým mohou ukázat jednotlivé fáze růstu keřů a vývoje kávových bobulí. Turisté se ostatně mohou podívat i do míst zpracování červených plodů kávovníků. Skybury používá jedinečný a do nejmenšího detailu propracovaný postup. Červené bobule jsou ve vodě zbaveny lupky, pak ve speciálních nádržích fermentovány. Tak dojde k rozpuštění dužiny obalující semena (zrnka kávy). Turistům je představeno také sušení a balení zelené kávy (mimochodem, jutové pytle ze Skybury poznáte naprosto bezpečně – zdobí je umělecké potisky). Na jiném místě nahlédnou do tajů pražení kávy a samozřejmě mohou ochutnat dokonalý šálek lahodného nápoje. Barista je seznámí s důležitostí mletí a extrakce kávy i různými způsoby její přípravy. Prohlídka končí promítnutím filmu Coffee Dreams na zakřiveném plátně s délkou 6 metrů.
Líbila by se vám návštěva australské kávové Mekky? I když to máte k protinožcům daleko, kávu ze Skybury si dopřejte. Možná přijdete o zvuky a barvy, které turisty na plantáži čekají, v žádném případě ale nebudete ochuzeni o chuť a vůni dokonalé kávy. A možná, že v klidu vlastního pokoje nebo terasy si ji Australie Skybury Plantation vychutnáte o dost lépe.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C

























18. 8.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot

NEPAL MOUNT EVEREST SUPREME BIO - zrnková káva
