

-
Káva dle země původu
- Austrálie káva
- Bali káva
- Bolívie káva
- Brazilská káva
- Burundi káva
- Dominikánská káva
- Ekvádorská káva
- El Salvador káva
- Etiopie káva
- Guatemala káva
- Havaj káva
- Honduras káva
- Indická káva
- Indonésie a Java káva
- Jamajka káva
- Jemen káva
- Kamerun káva
- Keňa káva
- Kolumbie káva
- Kongo káva
- Kostarika káva
- Kubánská káva
- Malawi káva
- Mexická káva
- Myanmar (Barma) káva
- Nepálská káva
- Nicaragua káva
- Panama káva
- Papua Nova Guinea káva
- Peru káva
- Pobřeží slonoviny káva
- Portoriko káva
- Rwanda káva
- Tanzanie káva
- Timor káva
- Uganda káva
- Vietnam káva
- Zambie káva
- Zimbabwe káva
Zrnková bezkofeinová káva - 100% Arabica
Mnoho lidí kvůli zdravotním problém hledá cestu jak si vychutnat svou oblíbenou a kvalitní zrnkovou plantážní kávu, a proto volí kávu bez kofeinu. Kofein je látka, která se vyskytuje v zrnkové kávě Arabika i Robusta zcela přirozeně. Bezkofeinová zrnková plantážní káva má většinu kofeinových složek… celý popis
Z magazínu o kávě
- Jak to tedy doopravdy je - prospívá káva zdraví nebo ne?
- Káva bez kofeinu slaví 110. narozeniny
- Jak vybrat správný hrnek
- Bialetka, aneb od pračky ke kávovaru. Geniální!
- 2. 9x ano čerstvé kávě

BRAZÍLIE MINAS SWISS WATER DECAF- zrnková káva

KOLUMBIE EXCELSO SWISS WATER DECAFE – zrnková káva

MEXICO CHAPAS SWISS WATER DECAF BIO - zrnková

GUATEMALA HB SWISS WATER DECAFE - zrnková káva

HONDURAS SHG BIO SWISS WATER DECAF - zrnková káva

IRISH CREAM - zrnková káva bezkofeinová

COOKIES - zrnková káva bezkofeinová

PERU GRADE 1 SWISS WATER DECAFE BIO - zrnková káva
Zrnková bezkofeinová káva - 100% Arabica
Mnoho lidí kvůli zdravotním problém hledá cestu jak si vychutnat svou oblíbenou a kvalitní zrnkovou plantážní kávu, a proto volí kávu bez kofeinu. Kofein je látka, která se vyskytuje v zrnkové kávě Arabika i Robusta zcela přirozeně. Bezkofeinová zrnková plantážní káva má většinu kofeinových složek odstraněno, ale neznamená to, že by zde žádný kofein nebyl. Většinou se jedná o zbytkové množství kofeinu v zrnkové kávě, a to v množství 1% pro Arabiku a cca 2% pro kávu druhu Robusta.
A jak se vlastně taková bezkofeinová káva vyrábí? A kolik vlastně toho kofeinu v kávě zbývá, když je zde uvedeno, že 97% kávy je bez kofeinu?
Vlastně se dá říct, že existují dva způsoby, jakým se kofein z kávy nejčastěji odstraňuje:
Evropský proces – asi nejčastěji používaný postup. Káva se v tomto případě zbavuje kofeinu postupem, kdy se káva nejdříve namáčí ve vodě, následně se promývá v methylenchloridu, který na sebe váže zmíněný kofein. Poté se káva promyje znovu ve vodě a vysuší. Výhodou této metody je, že téměř neztrácí svojí přirozenou chuť a aroma.
Vodní proces – tento způsob je oproti předchozímu zcela bez chemické reakce. Kofein se u této metody se zrnkové plantážní kávy získává pomocí horké vody a páry. Odstraňuje se pomocí filtrů s aktivním uhlíkem. Výhodou této metody je, že se zde nepoužívají žádné chemické látky, ale nevýhodou, že kromě kofeinu se z kávy odstraňují rovněž éterické oleje a aromata. Tímto způsobem se zpracovává především Arabika, která utrpí mnohem méně než druh Robusta.
Mimochodem, když na štítku objevíte, že je 97% kávy bez kofeinu, tak to vlastně znamená, že bylo 97% z 1% nebo z 2% hmotností složky kofeinu.