HONDURAS SHG BIO SWISS WATER DECAF - zrnková káva
Plantážní káva bez kofeinu uspokojí nároky každého, kdo na nějaký ten šálek nehledí. Bez populárního stimulantu si jich můžete dopřát, kolik chcete. BIO kvalita zaručena, skvělá, hluboká chuť rovněž. V případě Honduras SHG vás čekají tóny sladké čokolády a karamelu vyvážené svěžestí červeného rybízu.
Složení
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Honduras SHG BIO Decaf svůj původ nezapře. Pro honduraskou sklizeň je charakteristický karamel, čokoláda a bobulovité ovoce. To všechno v ní najdeme. Příjemnou nasládlost hezky doplňuje svěží červený rybíz. Komplexní chuť podtrhuje pražení na střední stupeň. Crema je jemná, světlá, kompaktní.
Původ kávy
V Hondurasu se pěstování kávovníků věnuje více než 100 tisíc rodin, z toho asi tři čtvrtiny hospodaří na méně než 2 hektarech. Plantáže se obvykle vysazují v nadmořské výšce kolem 1 500 metrů. To je ostatně i případ dekofeinizované Honduras SHG BIO (kde zkratka SHG znamená Strictly High Grown), která pochází z regionu Copan ležícího v západní části země. Kromě toho, že ho můžete znát jako významného producenta kvalitní kávy, možná také víte o archeologickém nalezišti - jednom z největších měst mayské civilizace.
Tuto kávu vypěstovali a vyrobili farmáři sdružení v organizaci Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada, která se věnuje podpoře zemědělců, jejich vzdělávání i rozvoji turismu (především ekoturistiky). Družstvo provozuje také restauraci a několik skleníků, chová i včely. Jeho hlavním cílem je umožnit svým členům ekonomický růst a nezávislost. Také díky tomu se některé farmy mohou zaměřit na pěstování organické, certifikované kávy. Produkovat kávu v BIO kvalitě je náročnější a nákladnější, protože bez průmyslově vyráběných postřiků a hnojiv vykazují kávovníky nižší výnosy i odolnost vůči škůdcům.
Možná vás ještě zajímá, jak byla kávová zrnka zbavena kofeinu. Stalo se tak pomocí Swiss Water Proces. Jde o certifikovaný postup, během kterého je káva ponořena do horké vody a extrahovaný kofein je zachytáván ve filtrech s aktivním uhlím. Filtrace je cirkulární a trvá několik hodin. Díky tomu, že molekuly kofeinu jsou poměrně velké, zůstanou ve filtrech, zatímco molekuly aromatických a dalších látek, které se podílejí na unikátní chuti a aroma kávy, filtry procházejí a vracejí se zpět do zrn. Největší výhodou švýcarského způsobu dekofeinizace je, že nepoužívá vůbec žádná chemická rozpouštědla a vodu, která je při ní použita, vrací zpět ke kávovníkům jako závlahu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.