+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

 

DTest

Heureka - ověřeno zákazníky

BIO



Jak vybrat správný hrnek

20. 1. 2016 3 minuty čtení
„To jsem se zas pokochal,“ pronesl s lehkou ironií náš markeťák. Ranní pochůzky ho zavedly do banky. A tam, na designovém stole, ve společnosti stříbrného pera a zlaté sešívačky stál HRNEK (s kávou). Prý byl tak… ohavný, zašlý a omlácený… Hotový lógrtrotl.

Takže jsme se skoro pohádali. Obchoďák tvrdil, že jinak než v silnostěnném porcelánovém šálku není espresso espressem, asistentka práskla, že si klidně zalije instantní kávu do reklamního čtvrtlitráku a účetní nesměle pípla: „Já si dělám turka vždycky jenom do modrého cibuláčku.“ Shodli jsme se na jediném – důležité je, aby byla káva kvalitní a dobrá. To ostatní není úplně zásadní.

Nebo ano?

Samozřejmě, že je na každém, do čeho si kávu připraví. Jiná kapitola je samozřejmě podávání kávy v kavárně. Tam má servírování jasná pravidla. Určitě se k nim v některém z následujících blogů dostaneme Jak na to ale jít doma?

Hrnek, šálek, sklenička, cibulák… Pokud hodláme dát „božskému nápoji“, co potřebuje a chceme si jeho mnohovrstvé aroma skutečně vychutnat, je fajn mít základní informace.

Materiál

Je pro uchování autentické chutě a vůně kávy zásadní. Musí být samozřejmě zdravotně nezávadný, čistý a nepoškozený. Z archeologických nálezů víme, že naši předchůdci z doby kamenné používali k pití „hrnky“ vyřezávané z kostí. Později přešli na dřevo, pálenou hlínu. Tři tisíce let před naším letopočtem se začalo používat sklo, pravý porcelán přišel na svět až v 7. století našeho letopočtu.

  • Porcelán – rychle se nahřeje a teplo dobře uchovává. Porcelán je odolný, inertní. Exkluzivní dekorovaný kávový porcelán má vysokou hodnotu. Vybírat můžeme ale také z jednoduchých a moderních designů. Současné porcelánové šálky a podšálky se mohou umývat v myčce, jsou odolné vůči změnám teploty a jejich speciální tvary dovolují úsporné skladování. Hodí se na podávání espressa nebo cappuccina.
  • Keramika – má nízkou tepelnou vodivost, je pevná, ale zároveň křehká. Odolává rychlým změnám teploty a je chemicky i fyzikálně stabilní. Keramické hrnky vynikají nekonečnými variantami tvarů a barev. O vhodnosti mytí v myčce nádobí se poraďte s výrobcem, ale v zásadě platí, že keramice se sklovitou glazurou by neměla ublížit. Jen pozor na drobná zdobení, barvu a případné dřevěné prvky. Pro nápoje volte vždy keramiku glazovanou – na rozdíl od neglazované není porézní a nedovolí kapalině vzlínat.
  • Sklo – je chemicky a fyzikálně mimořádně stálé, má vyšší tepelnou vodivost. Na přípravu kávy doporučujeme sklo silnostěnné, zmírníme tím riziko jeho prasknutí při prudké změně teploty. Pokud jde o myčku, mohou v ní sklenice šednout. Použijte speciální program na sklo nebo snižte dávku soli. Do skla se nejčastěji podává café latte, irská nebo vídeňská káva.
  • Kov – poslední dobou se objevuje jako módní atribut městského stylu života. Hrnky z nerezové oceli je snadné udržovat, zdravotní nezávadnost by měla být samozřejmostí. Setkat se můžeme také s hliníkem. První případ lze umýt v myčce, hliník do ní ale nedávejte. Takzvané termohrnky se dvěma plášti udrží kávu dlouho teplou.
  • Papír – potkáme v některých kavárnách nebo řetězcích. Kelímky bývají buď dvoustěnné nebo silnostěnné a neměly by přenášet teplo z kávy do dlaní jejího majitele. Ne vždy se to ale podaří… Papírové kelímky bývají opatřeny těsnícím víčkem, musí splňovat hygienické normy. Po použití by měly přijít do koše na separovaný odpad.
  • Plast – kvalitní polypropylen je volbou pro „stav nouze“. Doma bychom si do plastového kelímku asi kávu neuvařili, ale na hudebním festivalu nebo podobné akci o takové nádobí není nouze. Je určen skutečně na jedno použití a stejně jako u papírového kolegy – až doslouží, patří do sběru.

Tvar

Možná jste o tom neuvažovali, ale také tvar hrnku má vliv na výsledný požitek. Šálek by měl být v ideálním případě kónický. Zaoblený tvar zajistí nejen pohodlnou manipulaci, ale zejména tolik žádoucí rozvinutí chuti a vůně horké kávy.

Objem

Samozřejmě, proti gustu žádný dišputát. Ale i pro přípravu kávy platí pravidla. Klasické espresso je vhodné podávat v šálku o objemu 60 ml, pro dvojité se doporučuje 100 ml. Cappuccino by mělo být v šálku o objemu 150 ml, café latte 0,3 l.

Ideální je když…

… podáváte espresso v porcelánovém šálku kónického tvaru, který předtím nahřejete. Jeho stěny mají tloušťku 5 mm, objem je 50-70 ml…

Nejdůležitější ale je, aby byl váš hrnek čistý a nepoškozený. Kvalitně praženou a dobře připravenou plantážní kávu si koneckonců vychutnáte z modrého porcelánu po babičce i sklenice na nožce. Nebo ne?

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »