

O kávě

Potraviny kvašené bez přítomnosti kyslíku (pickles, kimchi) známe všichni velmi dobře. V poslední době experimentují s anaerobní fermentací také producenti kávy. A s velkým úspěchem! Takto zpracované zrno totiž nabízí unikátní chuťové vlastnosti a komplexnost, jakou jen tak nenajdete.

Vypadá atraktivně, mluví o něm půlka planety a prý s jeho přispěním můžete zhubnout nejmíň pět kilo týdně. Plátek citronu v šálku kávy zahltil nejprve TikTok a posléze i ostatní sociální sítě a další média. Co od poněkud netradiční kombinace můžete očekávat? Podívali jsme se tomuhle trendu na zoubek.

Ať už přinesl rok 2021 cokoli, milovníci kvalitní kávy na něj mohou vzpomínat jen v dobrém. Pomohl jim totiž objevit řadu novinek a speciálností, stejně jako jim dovolil znovu a znovu si vychutnávat osvědčenou klasiku v nejvyšší kvalitě. Přinášíme vám souhrn nejprodávanějších káv roku 2021.

Co zůstane, když dopijete svou oblíbenou kávu, vám nikdo nevezme. Skvělé pocity, spousta energie a… Sedlina! Ano, takřečený lógr si dovolujeme směle přiřadit k výhodám kávového hodování. Rozhodně se ho nezbavujte spláchnutím do výlevky nebo vyklepnutím do koše. Využijte jeho potenciál do posledního zrníčka. Umí totiž zázraky.

Kávoví odborníci, baristé a coffee hipsteři mají na dochucování kávy často radikální názor, který je možno shrnout do slov „nic, nikdy, ničím“. Vycházejí z toho, že každá kvalitní a dobře upražená káva má specifické aroma a jedinečnou chuť, kterou lžíce mátového sirupu natotata zabije. Nemusí to být pravda.

Kdo zhlédne tuhle přípravu ve videu, těžko uvěří, že je to vůbec možné. Instantní káva vyšlehaná
s vodou? Jak to asi může dopadnout? Dobře, skvěle, úžasně! Vyzkoušejte vychytávku tohoto léta,
která nejen báječně osvěží, ale zároveň je tak fotogenická, že se jí chlubí miliony lidí na světě. Jen si
zkuste na Instagramu zadat #dalgonacoffee.

Horko k padnutí a Vy už nevíte, čím se osvěžit? Pokud jste milovníci kávy, máme pro Vás tip. Slyšeli jste o cold brew variantě? Nepleťte si to s ledovou kávou. Tady se žádného sirupu, zmrzliny nebo smetany nedočkáte. Zato ale získáte intenzivní a poctivou chuť svého oblíbeného nápoje. Navíc si jej můžete poměrně jednoduše připravit doma.

Zima je pryč, zima má utrum! Kdo se sněhu a mrazivých květů na oknech nasytil, toho příchod jara potěší. Teplejší a delší dny znamenají ale také víc práce na zahradě, víc chuti proběhnout se parkem, víc diskuzí kolem plánování dovolené…

Dávno pryč jsou časy, kdy se jediná, v našich končinách dostupná káva jmenovala Standard směs a k mání byla za 12.- Kčs. Vzpomínáte na ten sáček s hnědo-černým potiskem? Jeho majitel obvykle hned po zakoupení mířil k pultíku s velkými mlýnky, obsah sáčku vsypal celý do zásobníku a nechal si věčně se přehřívajícím přístrojem zrnka pomlít. Jaká? To asi věděl málokdo.

Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká jako láska. Ten citát určitě znáte. Pokud ne z životopisu milovníka kávy a francouzského diplomata Talleyranda, pak jistě z vlastní zkušenosti. Jednou z velkých předností voňavého moku je síla, která se v něm ukrývá. A ta se právě teď, kdy chumelenice střídá náledí, tuze hodí. Stejně jako láska…

Povzbudit, uklidnit, odnést na tichá a příjemná místa. To všechno dokáže káva. Ať už sedíte v práci, běháte po úřadech nebo kontrolujete dětem úkoly. O Vánocích si ale pohody a společného času chceme dopřávat víc než kdy jindy. Vůně skvělé kávy zažene všechny starosti, chuť podtrhne výjimečnost okamžiku. A kofein pomůže zvládnout vánoční šrumec s úsměvem a grácií.

Konečně jsou tady dny, kdy každé zvonění budíku vyvolává touhu radostně vyskočit z postele. Kdy je každá večerní mlha příležitostí k romantické procházce. Kdy klid a pohoda vládnou nejen v přírodě, ale taky v každé domácnosti. Ne? U vás se věci mají trochu jinak? Nejvyšší čas postavit na kávu!