Cascara, seznamte se
Zbytečné obstrukce
V Jemenu a Etiopii o její výjimečnosti nikdo nepochyboval a naopak tam upozadnili kávu. Cascara byla královnou každého dne. V Evropské unii ale panovala jiná situace a třešňové slupky dostaly červenou. Proč? Nešlo o nic osobního, ale o standardní proces, kdy se musí “nové potraviny” podrobit testům ohledně bezpečnosti. S trhem to dost zamávalo, protože do roku 2017 se Cascara dovážela bez omezení. Pravda – ve velmi malém množství, které nezvbuzovalo pozornost. Celá akce ale trvala čtyři roky. Ověřování, prozkumávání, hodnocení, Bylo to úmorné a zdlouhavé. A s nejistým výsledkem. Nedalo se dopředu určit, jak moc přísné očko bude zákon z roku 1997 mít. Nemusel ho přimhuřovat, nemusel dělat kompromisy. Cascara za sebou nevláčí žádná negativa, jen neměla potřebné dokumenty, aby mohla pendlovat po světě.
V roce 2022 s velkou slávou na druhý pokus vrthla na evropský trh a .. spanilá jízda trvá dodnes.
Zpětně se možná ptáte, jestli ty obstrukce byly nutné. Je na pováženou, jestli by takový proces měl trvat čtyři roky, ale bez důkladného proklepnutí bychom si Cascaru mohli jen těžko užívat bez obav a výčitek. Pravidla by měla platit pro všechny. Dlouhá čekací lhůta nesouvisla s nejasnostmi ohledně Cascary, ale s přehlceným systémem.
Cascara. Káva nebo čaj?
Že jste o ní ještě nikdy neslyšeli? Je to možné. Ale měli byste to rychle napravit. Na začátku všeho stojí kávové třešně. Pozornost se ale upíná ke slupkám z nich. Dalo by se říct, že jde o nejstarší zpracování a využití plodů kávovníků. Ty totiž musí projít složitějším procesem a louhování zdaleka nestačí.
Cascara obsahuje velké množství kofeinu, chuťová podobnost s kávou je ale minimální. Jde spíše o ovocný nápoj s jedinečnou a výraznou chutí a celou řadou prospěšných látek, které mohou při dlouhodobém užívání udělat s tělem zázraky a vybičovat organismus k lepším výkonům.
Na rozdíl od jednodruhových směsí je Cascara něco jako ohňostroj chutí. Při pití vlastně nevíte, na co se soustředit víc. Jednotlivé složky se ale vzájemně neruší a fungují v harmonické symbióze, kdy při každém loku rozmazlíte chuťové pohárky a užijete si jedinečnou chuť. Při první napití ucítíte rozinky, šípek nebo ibišek. Při dalším pikantní koření, pak sladkou stopu.
Chuť, vůně a zdravotní benefity
Hlavní složkou Cascary je pochopitelně kofein. Ve větším hrnku o objemu kolem 300 mililitrů je ho zhruba 28 mg. S takovými hodnotami může směle konkurovat zelenému čaji a opírat se o všechny výhody, které s sebou umírněná konzumace kofeinu přináší, jako je vyrovnaná energie, bystřejší mysl nebo vyšší odolnost vůči stresu. Nejvíce plusových bodů si ale připisuje za jedinečnou chuť a pohodu.
Podává se Cascara
Příprava Cascary nevyžaduje žádné speciální postupy ani vybavení. Oproti bylinkovým čajům, které při přetažení času louhování nebo při chladnutí hořknou, tady do popředí prostupují sladké složky a nápoj hodně sládne.
Suroviny: 6 gramů cascary, 100 ml vody
Postup: Sušenou směs zalijte doporučeným množstvím vody a nechte louhovat pět až osm minut. Čím déle necháte čaj ustát, tím výraznější chuť bude mít. Pokud ale ani tak nebudete mít vůní dost, můžete přidat med a skořici. Se silným aromatem Cascary se příjemně doplní. Ti odvážnější mohou zkusit kombinaci se zázvorem, hřebíčkem nebo kokosovým mlékem.
TIP: Potrpíte-li si na ovocnou chuť, volte Cascaru z Kostariky. Kolem roku 1700 tam pěstování kávy nabralo na obrátkách a zastínilo kakao, cukr i tabák. Není divu, že odtamtud pochází ty nejvýraznější odrůdy. Slupek tam bylo tolik, že nevěděli, co s nimi. S řešením přišla pěstitelka Aida Batlle. Na rozdíl od metod známých z Etiopie a dalších afrických zemí nepoužívá vodní lázeň, ale slupky se v tenké vrstvě suší na přímém slunci a čeká se, dokud se samy nezačnou od kávové dužiny oddělovat. To zaručuje sytější a ovocnější chuť.
Cold-brew
Cascaru můžete lehce povařit a slít nebo zařadit ve formě mouky nebo energetických tyčinek na cesty. Pro letní měsíce doporučujeme metodu cold-brew.
Suroviny: 20 g Cascary, studená voda
Postup: Směs zalijte studenou vodou (ne ledovou) a nechte minimálně 24 hodin louhovat v lednici. Přelijte do šálků a dochuťte citronovou nebo pomerančovou šťávou. Je to ideální osvěžení do horkých dnů.
Cena se drží nahoře
Cascara je o něco dražší než káva. Zdá se vám absurdní, aby nadbytečná složka – slupky většinou bez dalšího využití - pokořila cenu plodů, pro něž se to celé pěstuje? Důvod je prostý. Při sušení nebo vodní lázni stačí, aby se do várky přikutálela jedna nedozrálá třešinka a všechno přijde vniveč. Stoprocentní kvalita je pro výrobu Cascary klíčová, což pochopitelně zvyšuje cenu. Naučte se nápoj s jedinečnou ovocnou stopou maximálně vychutnat, za drobnou investici to jistě stojí.
A co bude dál?
Cascara balancuje na hraně mezi kávou a čajem, a tak jsou jen dvě možnosti – milovat nebo opomíjet. Přibývá barů a kaváren, kde si na této lahůdce můžete pochutnat. I my se řadíme mezi fanoušky a nabízíme vám slupky z Kostariky. Možná, že se vám ta nestrannost zalíbí. Možná, že si jednou za čas budete chtít zaexperimentovat. Možná, že zatoužíte překvapit nečekané hosty nebo podarovat své blízké. Cascara je proměnlivá a funkci věrného parťáka i občasného zpestření plní na výbornou.