

Cascara Kostarika
Říká se jí Zahrada Střední Ameriky. Kávu tam pěstují od 18. století a vděčí jí za mnohé. Díky příjmům z kávy se podařilo vybudovat první železnici na pobřeží Atlantiku nebo národní divadlo. Kostarika svou kávu zkrátka miluje. Neméně pyšní mohou být tamní rolníci i na další vývozní artikl – cascaru. Sušené kávové slupky se dostávají do centra pozornosti vyznavačů zdravého životního stylu i milovníků neotřelých chutí. Přidejte se k nim. Cascara z Kostariky osvěží, povzbudí a zachutná.
Složení
Cascara 100%Crema a chuť kávy
Cascara Kostarika zaujme úžasnou, intenzivně ovocnou vůní i skvělou chutí. Kdo bude pozorný, může v ní najít sladké meruňky, švestky i citrusové plody a cukrovou třtinu. Celková kompozice vyznívá velmi příjemně, čistě, libě kyselkavě.
Neomezujte se na popíjení Cascary jen v podobě horkého nápoje. Ledová chutná také báječně. A nebojte se experimentovat. Cascaru lze dochutit ovocem, okořenit i dosladit.
Původ
Cestovatelé vyprávějí, že když se letadlem blíží na přistání v San Jose, vždycky se jim tají dech nad zelenými údolími a krásnými horami, které vidí z okénka. Kostarika je zemí sopek, zálivů, písečných pláží, ostrůvků a kopců. Ačkoli jde o stát poměrně malý (s rozlohou 51 100 km2), žije v něm největší počet živočišných a rostlinných druhů na 10 tisíc km2 na světě. Kostarika je domovem zhruba 5 procent světové biodiverzity! Biologové i turisté obdivují stovky plazů, ptáků, savců a obojživelníků i desítku tisíc druhů rostlin. Ne nadarmo je tato středoamerická země považována za ráj fotografů. Kostaričané si jsou svého bohatství dobře vědomi. Během posledních let se především díky dobrovolným ochráncům přírody a za podpory vlády podařilo téměř zastavit kácení deštných pralesů.
Pokud jde o kávu, té si místní obyvatelé také patřičně považují. Vděčí jí za prosperitu a stabilitu země. Keře kávovníků (Coffea arabica) se na Kostariku dostaly kolem roku 1700. První plantáže byly založeny v centrálním údolí a Kostarika se stala první středoamerickou zemí vyvážející kávu (stejně tak banány). Pěstování kávy brzy překonalo svým významem produkci kakaa, tabáku a cukru. V roce 1829 se stalo hlavním zdrojem zahraničních příjmů. Kávový boom nastartovala vláda, když darovala půdu rolníkům, kteří se zavázali pěstovat kávu na export. Žádný růst samozřejmě netrvá věčně, a tak i kostarický kávový průmysl zasáhla v 80. letech 20. století ekonomická krize. Nicméně pořád platí, že káva z Kostariky patří k nejlepším na světě.
Traduje se, že za oživením popularity Cascary stojí Aida Batlle z blízkého Salvadoru. Pěstitelka kávy oslovila trh sušenými kávovými slupkami ze svých plantáží a vtiskla jim kredit výtečného zdroje kofeinu a antioxidantů, který navíc ještě báječně chutná. Kostarická Cascara tak navazuje na tradici etiopského nápoje známého jako hashara.
Existují dva způsoby, jak Cascaru získat – mokrý a suchý. Každý poskytuje trochu jiný výsledek, což se odráží v chuti Cascary. Kostaričtí farmáři volí suché zpracování, kterému se také říká „natural“. Kávové bobule při něm neprocházejí drcením dužiny ve vodní lázni, ale jsou ponechány v tenkých vrstvách na slunci tak dlouho, až se začne vysušená dužina olupovat. Takto vyrobená Cascara mívá silnější ovocnou chuť.
Tipy na přípravu
Tento kávo-čaj si můžete připravit zalitím horkou vodou (doporučená dávka 15-20 gramů na 500 ml vody). Cascaru louhujte 5-10 minut.
Sušené kávové slupky lze také vařit, a to v poměru 7-10 gramů na 250 ml vody. Po 7-12 minutách varu Cascaru slijte.
Chutná báječně sama o sobě, ale nápoj můžete vyladit zázvorem, hřebíčkem, medem, citronem nebo vymačkanými pomeranči či kokosovým mlékem. Osvědčuje se také příprava cold-brew, tedy namočení slupek do studené vody a delší louhování v ledničce.
Trendem se stává například výroba limonád s Cascarou, műsli tyčinek nebo dokonce mouky
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Tento kávo-čaj si můžete připravit zalitím horkou vodou (doporučená dávka 15-20 gramů na 500 ml vody). Cascaru louhujte 5-10 minut.

























19. 12.
20. 8.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ zrnková káva
