

KAKAOVÉ BOBY DRCENÉ BIO
Chroupejte zvesela! Kousky surových kakaových bobů vám zvednou náladu i hladinu antioxidantů v krvi. Vždyť kolikrát jste snědli tabulku čokolády a pak měli týden výčitky svědomí… V případě drcených kakaových bobů si buďte jisti, že nic takového nenastane. Naopak – budete zasaženi vlnou stoprocentní čokoládové chuti a přívalem pozitivní energie.
Složení
100% Kakaové bobyChuť
Tyto drcené kakaové boby v sobě pravou hořkou čokoládu samozřejmě nezapřou. Při pozornějším ochutnávání můžete odhalit i lehké tóny ovoce a oříšků.
Původ
Kakaové boby – semena kakaovníků pravých (Theobroma cacao), se nejčastěji používají k výrobě kakaové hmoty, prášku, čokolády a nejrůznějších cukrovinek. Aby byl výčet úplný, zmiňme také, že některé indiánské kmeny s nimi pracovaly jako s vykuřovadly. A byli to právě indiáni, kteří v bobech objevili schopnost dodat energii a dobrou náladu. V předkolumbovské éře je uznávali nejen jako zdroj cenných výživných látek, ale také coby platidlo. Pro Aztéky byla semena darem boha Qutezalcoatla, Mayové je bohům rovnou obětovali.
Kakaovník, jehož rodové jméno je odvozeno z řečtiny (theos – bůh, broma – jídlo), je strom původně široce rozšířený od jihovýchodního Mexika do povodí Amazonky. Nejnovější studie ovšem identifikovaly nativní oblasti výskytu také v Peru. Roste ve vlhkých lesních ekosystémech a účelně byl pěstován údajně už 1900-900 let př. n. l.
Plodí asi pátým rokem po vyklíčení, ročně může mít až 6 tisíc květů, ale jen 20 lusků. V těch bývá ukryto kolem 40 semen. Zemědělci celé lusky (protáhlé, podélně rýhované kakaové boby) sklízejí 3-4x za rok. Rozseknou je mačetou a z bílé sladké dužiny vyjmou semena. Několik dní je nechávají fermentovat a pak sušit. Buď na přímém slunci, nebo v sušárnách. Vždy ale musí pamatovat na jejich časté obracení, aby neplesnivěla.
V případě těchto drcených bobů nebyla použita žádná další technologie k jejich úpravě. Surová semena jsou pouze nasekána na menší kousky.
Celosvětová úroda kakaových bobů dosahuje ročně 4 milionů tun. Mezi největší producenty patří Pobřeží slonoviny, Ghana, Indonésie, Nigérie, Brazílie… Boby jsou hlavní složkou čokolády, ladem nezůstává ale ani dužina, která je obklopuje. Používá se k přípravě osvěžující šťávy, koktejlů nebo želé. Může se také pomocí destilace proměnit v alkoholický nápoj dostupný zejména ve Spojených státech.
Ačkoli snad každý čokoládu a kakao miluje, ne vždy máme jasno v tom, zda je zdravé. Vědecké studie potvrzují, že kakaové boby obsahují značné množství antioxidantů (snad nejvyšší ze všech potravin na světě), hořčík, vápník, draslík, fosfor a také theobromin a kofein. Díky tomu pomáhají navodit psychickou pohodu, dodávají energii a mohou přispět k prevenci vybraných onemocnění.
Drcené kakaové boby můžete konzumovat jako oříšky. Chroupejte je samostatně nebo jimi posypejte dezerty, saláty či ryby. Výborně chutnají ke sklence červeného vína.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Je možné je jíst jako ořechy.





Energetická hodnota: | 520 kcal |
Tuky: | 52 % |
Bílkoviny: | 14 g |
Sacharidy: | 20 g |
Theobromin: | 1,3 g |
Kofein: | 0,1 g |
16. 10.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOLUMBIE SUPREMO MEDELIN ANDEANO zrnková káva

ČOKOLÁDOVÁ rozpustná káva
