Nová registrace
Zapomenuté heslo
+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

DTest

 

Heureka - ověřeno zákazníky



Bialetka, aneb od pračky ke kávovaru. Geniální!

21.06.2016 2 minuty čtení
Kdo ještě nezná moka konvičku čili bialetku, perlokátor nebo chcete-li caffetieru, měl by zbystřit. Velmi populární metoda domácí přípravy kávy si vybojovala své místo v kuchyňkách vysokoškolských kolejí i domácnostech ctitelů tradičních postupů.

Vaření kávy v bialetce je malým obřadem. Mladí muži na něj snadno uloví kávumilující kolegyňku z ročníku. Ti zralejší mohou o fyzikálním jevu prostupování vody kávou podat zasvěcený půlhodinový výklad.

Jak to bylo s italskými pradlenami

Vynález Alfonso Bialettiho je starý osmdesát let. Konvička funguje na principu rozpínavosti vody při vzrůstající teplotě. A světe div se, autor nápadu se inspiroval metodou praní prádla italských žen. Ty na začátku 20. století využívaly systém do sebe vložených trubek, které čerpaly mýdlovou vodu a vedly ji skrz koše se špinavým prádlem.

Nápaditý inženýr spojil dřívější zkušenosti s prací s hliníkem a netradiční způsob tlakování vody, a bialetka byla na světě!. Jednoduché zařízení v atraktivním stylu art deco si velmi rychle našlo cestu do italských domácností.

Od roku 1933, kdy pán Bialetti představil zákazníkům kultovní model Moka Express, bylo vyrobeno více než 300 milionů konviček. Celých 90 procent italských domácností údajně nevaří kávu jinak, než v bialetce.

Příprava kávy zažila revoluci

Kdo si chtěl dopřát začátkem 20. století kvalitní a chutnou kávu, musel za ní vyrazit do kavárny. Konvička Moka Express změnila pohled na kávu, přivedla ji do mnoha domácností a ze záležitosti elit se stal rozšířený rituál. Odpolední kávu si dopřávali lidé ve městech i na venkově.

Je pravdou, že chytrý Alfonso napřel maximální síly do marketingu. Využil tehdy billboardy, rozhlasové kampaně, novinové články i reklamu v časopisech.

V roce 1953 namaloval jeho syn Renato postavičku fousatého muže se zvednutým prstem, která se stala ochrannou známkou konvičky. Zlí jazykové tvrdí, že se nechal inspirovat svým otcem – vyobrazil ho jako staršího rodinného příslušníka objednávajícího si další kávu.

Aby byla silná, umelte ji jemně

Káva z bialetky je velmi silná, podobná espressu. Umelte ji jemně, nejlépe těsně před přípravou. Ale pozor, nenastavujte si na mlýnku nejjemnější hrubost. Mohl by se vám ucpat filtr a konvička by byla zničena.

Moka konvičky lze zakoupit v několika velikostech, řádově neutratíte víc než pár stokorun. Vyrábějí se dokonce i typy vhodné pro indukční varné desky. Konvička se skládá ze tří dílů. Prostřední, s filtrem, naplňte kávou po okraj, ale neupěchovávejte. Do spodní části nalijte vodu. Doporučujeme ji předehřát až k bodu varu. Zabráníte tak přepálení kávy při samotné přípravě. Pevně sešroubujte všechny části k sobě a postavte na vařič. Jakmile začne káva přetékat do horní části, zmírněte var. A to je všechno.

Užijte si ten proces

Co je na bialetce tak sexy? Podle nás zvuk probublávající kávy, šíření její jedinečné vůně a pak taky možnost si ji dochutit. Mezi studenty je třeba oblíbené přidat do mleté kávy skořici, chilli nebo černý pepř. Samozřejmě namleté a v přiměřeném množství.

PS: O tom, že rodina Bialetti měla kávu v krvi, svědčí nedávný pohřeb Renato Bialettiho, zmiňovaného syna „krále kávy“. Jeho posledním přáním bylo uložení popela ne do urny, ale do konvičky. V únoru 2016 tak média zaplavily fotografie smutečního obřadu, jemuž vévodil oltář s bialetkou.

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.