

Robusta Pobřeží Slonoviny - zrnková káva
Pro kávu z Pobřeží slonoviny jsou typické chutě oříšků a koření. Tato robusta patří k sortám výrazným, příjemně zemitým. Když budete degustovat pečlivě, objevíte i tóny sladkého karamelu. Západoafrická robusta je ideální k přípravě domácí espresso směsi – přidejte ji k oblíbené arabice a získáte nápoj silný, atraktivní i povzbuzující. A s krásnou cremou.
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Kávu Robusta Pobřeží slonoviny lze popsat jako zemitou, chuťově výraznou, se zřetelnou ořechovostí a jemnější linkou karamelu. Produkci Pobřeží slonoviny charakterizuje také chuť koření, která ani těmto zrnům nechybí.
Pokud patříte k milovníkům kávy silné, hořké a opravdu povzbuzující, pak tuto robustu jistě oceníte. Dáváte-li přednost jemnějším nápojům s mnohovrstevnatou chutí a bohatou pěnou, přimíchejte robustu k některé z výběrových arabik (obvyklý poměr bývá 20:80). Svou vlastní espresso směs můžete ladit použitím různých arabik i změnou poměrů s robustou.
Původ kávy
O Pobřeží slonoviny se v souvislosti s kávou moc nemluví, což je škoda. Místní plantáže totiž dokážou produkovat zrno, o které se milovníci kvalitní kávy poperou. Zvlášť ti, co vyhledávají atraktivní robustu. Právě na tu se totiž v Ivory Coast (v originále Republic of Côte d'Ivoire) farmáři specializují.
Robusta, kterou teď můžete ochutnat, vyrostla na severu země, v mírných kopcích, kde se teploty pohybují obvykle mezi 18 a 35 ⁰C. Červené plody sklízeli dělníci od prosince do března, a to ručně a postupně, jak bobule dozrávaly. Promýváním z nich pak získali zelená kávová zrna, sušili je na betonových platech (za častého prohrabávání, aby je neznehodnotila plíseň), pak vytřídili a nasypali do 60kilogramových pytlů. Právě v nich putovala Robusta Pobřeží slonoviny až k nám.
Produkce kávy je pro západoafrickou zemi mimořádně důležitá, jde totiž o její druhou největší exportní komoditu. Pokud vás zajímá umístění ve světovém žebříčku, pak Pobřeží slonoviny náleží 14. příčka. Na globálním trhu „zabírá“ 1,08 procenta. Stále však patří k významným producentům robusty, a i když je stát zmítán občanskými válkami, hodlá se rozvoji kávových plantáží a zvyšování kvality produkce nadále intenzivně věnovat.
Kávovníky se na jižním pobřeží západní Afriky objevily s příchodem francouzských kolonizátorů v 19. století. Největších výnosů dosáhli tamní zemědělci v roce 2000, následně se produkce kávy kvůli nestabilní politické situaci propadla na méně než polovinu. Od té doby ale zase pomalu vzrůstá. Ještě jednu perličku přidáme: Když se roku 1960 stalo Pobřeží slonoviny autonomním státem (mimochodem prvním prezidentem byl Félix Houphouët-Boigny, pěstitel kakaa), poskytla jeho vláda farmářům stabilní podmínky, dobré vývozní ceny a zemědělství navíc podpořila významnou imigrací pracovníků z okolních zemí. Tím se Pobřeží slonoviny doslova katapultovalo mezi přední vývozce kakaa na světě a přilákalo řadu evropských odborníků – zejména komunita francouzských techniků, manažerů a učitelů se v zemi zdvojnásobila. A to prospělo i kávovému průmyslu.
Ale zpátky ke kávě. Robustu z Pobřeží slonoviny nejčastěji nakupují Francouzi a Italové, kteří silné a zajímavé chutě využívají při výrobě espresso směsí. Její plnosti využívají i velké firmy jako například Nescafé. Obohacení směsí vynikající robustou je totiž zárukou krémového, lahodného a přitom příjemně silného nápoje. Což ostatně můžete vyzkoušet sami.
Nebojte se experimentovat, a poté, co provedete pečlivou degustaci Robusta Pobřeží slonoviny, ji zkuste doplnit některou ze sladkých, jemných, nebo ovocných arabik (obvyklý poměr míchání je 20 dílů robusty:80 dílů arabiky). Můžete si tak v domácích podmínkách připravit originální espresso směs přesně podle svých chuťových preferencí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě.
- Na 1 šálek použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























9. 8.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
