Nová registrace
Zapomenuté heslo
+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz

Proč zboží od nás?

  • Doprava zdarma od 1 000 Kč
  • Spokojených zákazníků
  • Dodání obvykle do 48 hodin

DTest

 

Heureka - ověřeno zákazníky



Káva bez kofeinu slaví 110. narozeniny

20.01.2016 2 minuty čtení
Někdo kávu miluje proto, že obsahuje povzbuzující kofein, jiný se jí přesně z téhož důvodu vyhýbá. Bezkofeinové kávy vyhledávají hlavně těhotné ženy a kojící maminky, rádi je pijí i senioři s poruchami spánku. Lékaři dokonce doporučují občasný oddych od nálože přírodního stimulantu i lidem, kteří si bez několika silných espress nedokážou představit den. Kde se káva bez kofeinu vzala?

1, 3, 7-trimethylxantin, seznamte se

Nebojte se, přednášku z organické chemie necháme jiným specialistům. Jen jsme chtěli naznačit, že taková běžná věc jako nejužívanější a nejpopulárnější odstraňovač únavy na světě má poměrně složitou strukturu. Odhalil ji v roce 1819 německý chemik Ferdinand Runge. Údajně se složením kávy zabýval na popud Johanna Wolfganga Goethe, který trpěl nespavostí a hledal její příčinu.

Po necelých sto letech se káva dostala do středu zájmu vědců podruhé. A šlo o úplně opačnou záležitost – zbavení kávových zrn kofeinu. Největší podíl na objevu procesu takzvané dekofeinizace měl opět Němec. Ludwig Roselius, mecenáš umění a obchodník s kávou zjistil, že kávová zrna z Nikaraguy, která během přepravy nasákla vodou, obsahují méně kofeinu než obvykle. Jiná legenda ovšem praví, že Roselius nabyl přesvědčení, že nadměrné pití kávy způsobilo smrt jeho otce. Ať tak či onak, ve spolupráci s vědeckým týmem vyvinul v roce 1905 první metodu odstranění kofeinu z kávových zrn.

Dekofeinizace je věda

V současné době existuje nejméně šest různých technik výroby bezkofeinové kávy. Na trhu ji najdete pod označením „decaffito“ nebo „decafeinato“. Vždy ale pamatujte, že stoprocentní odstranění kofeinu není úplně možné. Proto i káva „bez kofeinu“ zanedbatelné promile tohoto povzbuzovače obsahuje.

Proces dekofeinizace se provádí u nepražených zrn. Producenti velmi dbají na to, aby káva neztrácela své chuťové a aromatické vlastnosti. Za nejšetrnější postup je považována metoda vyvinutá v roce 1933 ve Švýcarsku. Zelená kávová zrna se pod tlakem proplachují teplou vodou. To způsobí otevření jejich pórů a vyplavení kofeinu. Voda se přečerpává přes uhlíkový filtr, který kofein zachytí, a vrací se zpět. Káva se pak jako obvykle suší, balí a odesílá k pražení.

Druhou nejpoužívanější metodou je rozpouštění kofeinu za pomoci dichlormetanu. Hrozí ovšem riziko, že v zrnech zůstane nepatrné množství chemikálie, což může způsobovat zdravotní problémy. Za zmínku stojí také použití oxidu uhličitého nebo triglyceridů.

Oslavte to s námi

Stodesítka se neslaví tak často. Vychutnejte si ji třeba s bezkofeinovou kávou Kolumbia! Její lehké čokoládové tóny a svěží ovocná stopa vás v okamžiku přenesou do vysokých And. Malé rodinné farmy se o kávovníky starají naprosto příkladně. Kofeinu byla kávová zrnka zbavena pomocí oxidu uhličitého a nijak jim to neubralo na atraktivitě. Připravte si kávu bez kofeinu jako lungo, ristretto nebo latte. Dochuťte smetanou, zmrzlinou, polevou, oblíbeným destilátem… Je jen na vás, jak, kde a s kým si vynález Ludwiga Roselia užijete.

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.