

2. 9x ano čerstvé kávě

Co všechno čerstvá káva dokáže
- Povzbudí, rozveselí, zrychlí tempo.
Jistě, většina z nás si kávu dá, když se potřebuje zbavit únavy. Máme zažito káva = kofein. Celosvětově nejpopulárnější legální stimulant je v kávových zrnech obsažen přirozeně. V jednom šálku ho bývá obvykle 60-120 miligramů. V těle funguje jako stimulátor nervové soustavy, dočasně potlačuje únavu a probouzí bdělost. Vyskytuje se v listech, semenech a plodech nejméně 63 rostlin. Nejznámější jsou samozřejmě kávová zrna (následují kakaové boby, cola ořechy, čajové lístky…). Kofein uvolňuje hladké svalstvo, rozšiřuje tepny a podporuje funkci oběhového a respiračního systému. Zvyšuje metabolismus, odbourává tuky a také dočasně přispívá k mobilizaci tukových zásob. Způsobuje, že pracující sval využívá tuk jako zdroj energie, což zlepšuje vytrvalost a zvyšuje výkon. Zlepšuje krátkodobou paměť, produktivitu práce i náladu. Asi proto si bez pořádného espressa nedokážeme představit ani jeden pracovní den. A jak je to s návykovostí kofeinu? Kdo si dopřává více než 4 šálky silné kávy denně po delší čas, může si lehkou závislost vypěstovat. Po vysazení kofeinu se občas projeví bolestí hlavy, podrážděností, únavou a potížemi s koncentrací.
- Sníží riziko rozvoje cukrovky.
Káva obsahuje kromě kofeinu také kyselinu kávovou a chlorogenovou, stopové prvky, vitamin P, velké množství antioxidantů, hořčík a chrom. Pomáhají využít hormon inzulin, který kontroluje hladinu krevního cukru (glukózy). U diabetu 2. typu ztrácí tělo schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Mnohé studie ukazují, že pití kávy zvyšuje aktivitu antioxidačních enzymů, což má za následek zlepšení citlivosti k inzulinu. Ale pozor. Vždy je potřeba brát na zřetel množství kávy a způsob přípravy. Riziko rozvoje diabetu typu 2 snižuje konzumace 3 až 5 šálků kávy filtrované.
- Předejde kardiovaskulárním nemocem.
Velká prospektivní studie (data o studovaných osobách jsou sbírána průběžně a nejsou pořizována zpětně např. ze zdravotnické dokumentace) publikovaná v roce 2009 v Japonsku uvádí, že konzumace kávy obsahující kofein má vliv na snížení rizika úmrtí na kardiovaskulární problémy. V průběhu 13 let bylo sledováno téměř 77 tisíc osob ve věku 40-70 let. Ti, kteří pili 4 šálky kávy denně, měli výrazně méně srdečních arytmií včetně menších fibrilací síní.
- Zmírní průběh Alzheimerovy choroby.
Nejčastější neurodegenerativní onemocnění na světě postihuje lidi kolem 60 až 80 let. Projevuje se ztrátou paměti, snížením schopnosti ukládat informace a narušením dalších kognitivních funkcí. Končí demencí a ztrátou soběstačnosti. Krátkodobé stimulační účinky kávy podporují centrální nervový systém, kofein zároveň s vysokou pravděpodobností snižuje tvorbu amyloidu beta v mozku (hlavní složka senilních plaků a neurofibrilárních buněk, které se nacházejí v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou).
- Pomůže Parkinsonikům.
Hned za Alzheimerovou nemocí stojí na žebříčku neurodegenerativních chorob takzvaný Parkinson. Odumírají při něm buňky produkující dopamin, látku, která vzniká v mozku a zajišťuje přenos nervových impulsů. Bylo prokázáno, že lidé, kteří pili 4 šálky kvalitní kávy s kofeinem denně, měli riziko vzniku Parkinsonovy nemoci o 31 % nižší než lidé, kteří kávu nepili vůbec.
- Potlačí fibrózu jater.
U pacientů s nealkoholickým onemocněním jater a nealkoholickou steatohepatitidou snižuje zvýšený příjem kávy riziko vzniku jaterní fibrózy. Vyplývá to ze závěrů zveřejněných v odborném periodiku Hepatologie (2012) Americké asociace pro studium jaterního onemocnění.
- Zažene deprese.
Nurses’ Health Study z roku 2011 uvádí, že ženy, které pijí 3 šálky kávy denně po dobu 10 let, mají o 15 % nižší riziko deprese než ty, které nepijí kávu vůbec.
- Prodlouží život.
Toto smělé tvrzení vychází z dokonalé znalosti chemických látek obsažených v kávových zrnech. Experti v nich odhalili řadu antioxidačních sloučenin - kyselinu kávovou, kofein, eugenol, gama-tokoferol, isoeugenol, p-kumarovou kyselinu a třísloviny. Nezapomeňme ani na polyfenoly. Zásluhou všech má káva schopnost neutralizovat volné radikály a postarat se o zdraví buněk.
- Přitáhne pozornost.
Schválně si zkuste přivonět k někomu, kdo holduje kvalitní a výběrové kávě. Bude vám vonět! Pravidelná konzumace kávy dodává nádhernou vůni celému tělu. Káva se totiž uvolňuje i potními žlázami. Jestli nevěříte, můžete si nás přijet očichat.
- Ale pozor – večer si dejte raději sklenku vína.
Pití kávy navečer není právě dobrý nápad. Kdo se chystá do peřin, měl by vědět, že kofein se z kávy uvolňuje 4 až 5 hodin. Chcete-li se opravdu dobře vyspat, dejte si poslední šálek nejpozději 6 hodin před ulehnutím. Záleží ale na rychlosti vašeho metabolismu a obsahu kofeinu v kávě. Sami časem nejlépe zjistíte, jak na vás „božský nápoj“ z Etiopie působí.
- 1 Jak rozeznat nekvalitní od kvalitní zrnkové kávy?
- 2 9x ano čerstvé kávě
- 3 Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká
- 4 Když si můžete vybrat, proč nezvolit to nejlepší?
- 5 Připravte si kávu na sto způsobů
- 6 Buďte na ni hodní - chraňte ji před světlem a vlhkem
- 7 Třináct důvodů , proč s námi zůstat