4. Když si můžete vybrat, proč nezvolit to nejlepší?
Naštěstí lidí, kteří kvalitu vyhledávají, přibývá. A to i v segmentu kávy. Co je k tomu vede?
Kvalitní = plantážní
Plantážní káva je označení pro jakostní jednodruhovou kávu se zřetelným původem. Její vlastnosti se odvíjejí od oblasti, kde byla sklizena, a také kvality pražení. Stejně, jako si raději koupíte větrník od známé cukrářky, dáte určitě přednost kávě přivezené z prověřené plantáže. Jistota, že její sklizni, uchování i transportu byla věnována maximální péče, je k nezaplacení.
Různé plantáže, různé chutě
Brazílie, Etiopie, Kolumbie, Indie… Jak by se vám líbilo cestovat, aniž vytáhnete paty z domu? Nám moc. Proto jsme fandy mnoha druhů káv, které nám zprostředkovávají nádherné zážitky. Vyberte si mezi provokativním čokoládovým nádechem brazilské South of Minas, kokosovým pohlazením kolumbijské Excelso Medelin nebo třeba indonéskou sladce ostrou Sumatra Lintong.
Z plantáže rovnou na stůl
Plantážní káva je nakupována přímo od farmářů a drobných pěstitelů. Neputuje týdny na trhy, neleží měsíce ve skladištích ani přístavech. Není třeba ji na výrobních linkách přesypávat a balit do barevně potištěných sáčků. Přiváží se originálně zabalená v 25kilogramových pytlech. Je pražena postupně, podle potřeby. K zákazníkům se posílá v hermeticky uzavřených aluminiových zipových obalech s jednocestným ventilem. Je tak chráněna před světlem, vlhkem a cizími pachy.
Výsledek ovlivní pražení a mletí
Jakou kávu si nakonec do šálku nalijete, závisí nejen na druhu použité kávy, ale také pražení kávových zrn a následném mletí. Nejste odkázání na anonymní výrobce – můžete si vybrat svou pražírnu, stejně tak zvolit mlýnek a jeho hrubost.
- Pražení: Velice delikátní proces, na kterém záleží výsledná chuť a aroma kávy. Probíhá ve speciálních pražičkách, kde jsou kávová zrnka nejprve zbavena vlhkosti. Jejich barva se pomalu mění v sytě zelenou, žlutou a hnědou. Vlivem tepla začínají praskat, jejich cukry karamelizují, uvnitř se akumuluje oxid uhličitý, důležitý pro vytvoření cremy na povrchu espressa. Následuje takzvané druhé praskání, v závěru je káva rychle ochlazena. Znalci tvrdí, že dobré pražení dokáže dostat i z průměrné kávy maximum chuti a aroma.
- Mletí: Má těsně předcházet přípravě kávy. Existuje několik způsobů, jak a čím kávu pomlít. Podrobněji se o nich dozvíte v následující kapitole. Ve zkratce se dá říct, že nejlépe pomele a kvalitu kávy uchová mlýnek s keramickými kameny a volitelnou hrubostí mletí.
Svým nejmilejším chceme dopřát to nejlepší
Pozvání na kávu je z těch událostí, které se neodmítají. Ať už vás pozve kamarádka, šéf, nebo babička, vždy vám nabídnou to nejlepší, co doma mají. Nikdo si nevychutná čas strávený u vyčpělé lógrovky, i kdyby s ním u stolu seděla anglická královna. Dobrá káva má zážitek ze společných chvil umocnit. Proto vždy vybírejte nejvyšší jakost. Pro vaše vzácné hosty i pro sebe!
Ochutnávání dělá radost
Ochutnejte více druhů plantážních káv. Stanovíte si vlastní preference, seznámíte se s možnými tóny a zabarvením kávy z různých koutů světa. Pití kávy je ušlechtilá zábava.
Na konkrétní otázky rychlé a fundované odpovědi
Ti, kdo už si našli svého dodavatele plantážní kávy, vědí, že se na něj mohou kdykoli obrátit o radu nebo pomoc. Nevíte, jak kávu skladovat? Proč má vaše espresso slabou pěnu? Kolik lžiček dát do french pressu? Jaká káva zrovna přichází na trh a kde nakoupit mimořádně jakostní a vzácné druhy? Dobrý dodavatel vám obratem a odborně odpoví. Nebojte se zeptat. Zážitek ze správně připravené kvalitní kávy za pár minut na telefonu nebo u e-mailu rozhodně stojí.
- 1 Jak rozeznat nekvalitní od kvalitní zrnkové kávy?
- 2 9x ano čerstvé kávě
- 3 Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďábel a sladká
- 4 Když si můžete vybrat, proč nezvolit to nejlepší?
- 5 Připravte si kávu na sto způsobů
- 6 Buďte na ni hodní - chraňte ji před světlem a vlhkem
- 7 Třináct důvodů , proč s námi zůstat