

Džezva na kávu 550 ml
Kód: 2294
Na začátku každého setkání v tureckých domácnostech stojí ručně vyráběná džezva na kávu. Jakmile se čerstvě namletá káva smísí s vodou a zahřeje se na plameni, místnosti se rozline lahodná vůně, která volá všechny přítomné, aby zasedli ke stolu. Díky jejímu velkému objemu snadno obslouží všechny hosty a zajistí, že každý si vychutná svůj šálek pravé turecké kávy. Džezva není pouze nástroj na kávu, je symbolem pohostinství a tradice, která spojuje lidi.
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
Užitný objem: 550 ml
Návod na přípravu
- Kávu namelte na velmi jemnou hrubost. Měla by mít pudrovitou podobu.
- Na 1 kávu použijte přibližně 7 g mleté kávy na 50 ml vody.
- Džezvu položte na zdroj tepla přidejte 20 ml vody a cukr s kořením ( záleží na vás jaké koření přidáte, můžete např. kardamom). Poměr kávy s cukrem jsou 2 lžičky kávy a jedna lžička cukru.
- Počkejte až voda s cukrem začne vařit a vytvoří se karamel. Poté dolijte vodu do 2/3 džezvy a přidejte umletou kávu.
- Počkejte až se káva začně vařit a dostane se pěna po horní okraj džezvy, pak džezvu odebereme z vařiče a odebereme pěnu, kterou dáme do šálků.
- Poté kávu opět přivedeme k varu a opakujeme stejný postup ještě 2x.
- Nakonec džezvu dáme stranou a ponecháme 30 sekund odstát, aby se usadila sedlina.
- Kávu nalijeme do šálku.
Pomozte ostatním při výběru: