

EKVÁDOR UNOCADE PREMIUM BIO - kakaové boby nepražené tříděné
Za tři můžete mít králíka, za sto veselou holku. Kakaové boby bývaly mezi Aztéky tvrdou měnou. Ty časy jsou pryč, ale skvělé vlastnosti semenům kakaovníků zůstaly. Jsou vítaným zdrojem antioxidantů i theobrominu a kofeinu. Vyměňte je za smažené pochoutky a chroupejte v autě, u televize nebo dobré knížky. Ekvádorské boby patří mezi nejkvalitnější na světě.
Složení
100% Kakaové bobyChuť
Kakaové boby odrůdy Arriva Forastero bývají používány pro výrobu skvostných jednodruhových čokolád. Proto nepřekvapí, že jejich chuť je skutečně výjimečná – nabízejí bohaté čokoládové tělo s delikátními tóny ořechů, květin a dřeva.
Původ
Ačkoli v našich končinách známe kakao povětšinou jako jemný prášek, na světovém trhu si velkou popularitu získávají také celé kakaové boby. Proč? Jsou výbornou alternativou různých nezdravých pamlsků a ještě do našeho jídelníčku přinášejí originalitu a zajímavé chuťové zážitky.
Kakaové boby (fazole) nejsou ničím jiným než semeny kakaovníku pravého, z nichž se kromě jiných produktů vyrábí také čokoláda. Ještě než se dostaneme k samotným bobům, stojí za zmínku rostlina, která je dává. Kakaovník, ačkoli je znám už 5 tisíc let, dostal své botanické jméno až v 18. století. Věhlasný švédský přírodovědec mu přisoudil název Theobroma cacao, tedy „potrava bohů“.
Kakaovník je stálezelený strom pocházející z Jižní Ameriky. Dorůstá 5-8 metrů, má tmavě zelené, až 30 centimetrů dlouhé lesklé listy. Kvete prakticky celoročně. Plodem jsou protáhlé, žluté, hnědé nebo červené bobule s 10 jemnými podélnými brázdami. Obsahují 4-14 semen, obvykle velikosti 2 centimetrů.
Stromy se sklízejí 3-4x za rok. Je potřeba postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození místa, kde nasedá stonek plodu na strom. Přesně tam se totiž objeví další květy. Jeden člověk může údajně sklidit asi 650 bobů za den. Poté je nejčastěji mačetou otevře a odstraní dužnaté části. Sladkou bílou dužinu i semena rozmístí farmáři na rošty, kde několik málo dní kvasí. Tím se jednak profiluje výsledná chuť kakaa a také rozkládají zbytky dužiny. Následně jsou boby na velikých plochách a za stálého přehrabování sušeny – buď přímým sluncem, nebo v sušárnách. Malé plantáže využívají k poslednímu čištění bobů lidských nohou – „tanec“ mezi kakaem na červené hlíně jim dodá lesk, jemnější barvu a údajně chrání úrodu i před plísní. Někdy jsou takto boby čištěny i na hovězích kůžích. Suché kakaové boby jsou sypány do jutových pytlů.
Pěstitelé pracují se třemi hlavními odrůdami kakaovníků – Forastero, Criollo a Trinitario. První z nich „obstarává“ 95 procent světové produkce kakaa.
Kakaové boby Ekvádor Unocade BIO pocházejí z odrůdy Forastero, speciální ekvádorské větve Arriba. Je určena pro výrobu jemného aromatického kakaa. A samozřejmě se k ní váže hezká legenda. Podle ní narazil švýcarský výrobce čokolády na horním toku ekvádorské řeky Guavas na místní rolníky nesoucí čerstvě sesbírané boby. Když se jich zeptal, odkud kakao pochází, odpověděli „ de rio arriba“, tedy „proti proudu“. Stalo se tak v 19. století a od té doby je kakao z odrůdy Forastero Arriba používáno k výrobě těch nejchutnějších čokolád.
A ještě něco – značku BIO nemají tyto boby jen tak pro nic za nic. Za jejich naprosto přírodní pěstování se zaručuje farma Unocace sdružující více než 1730 malých farmářů z oblastí Guayas, Los Rios, El Oro a Bolivar. Obhospodařují přes 10 tisíc hektarů půdy a ročně produkují 1500 tun kvalitního kakaa. Díky společnému marketingu ho mohou prodávat za odpovídající ceny a část zisků věnovat na rozvoj sociálních programů ve vlastních komunitách.
Poptávka po kakau stále roste. Nepražené kakaové boby jsou řazeny mezi takzvané superpotraviny, protože vykazují obsah snad nejvyššího počtu antioxidantů ze všech potravin. Pomáhají ovlivnit psychickou pohodu a výkonnost organismu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Konzumovat se mohou jako ořechy.
Uchovávejte na suchém a tmavém místě v pootevřeném sáčku ( boby musí dýchat).















Energetická hodnota: | 520 kcal |
Tuky: | 52 % |
Bílkoviny: | 14 g |
Sacharidy: | 20 g |
Theobromin: | 1,3 g |
Kofein: | 0,1 g |
25. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

KAKAOVÉ BOBY DRCENÉ BIO
