Espresso sirup Pomeranč - 100 ml
Pomerančová svěžest a sladkost do vaší kávy! Chuťově vyvážený espresso sirup dodá nápojům doslova citrusovou explozi. Můžete ho použít nejen do kávy, vynikající je i ve smoothies nebo limonádách. Přidejte ho ke zmrzlině, ovocným salátům a dezertům. Možnosti jsou nekonečné!
Složení
Cukr, Voda, Přírodní extrakt z pomeranče 3%, Extrakt z papriky, Vitamín CChuť
Espresso sirup Pomeranč má světle oranžovou barvu. Jeho výrazné citrusové aroma se perfektně propojuje s intenzivní chutí espressa a dodává mu harmonickou a osvěžující chuť. Pomerančový sirup je skvělý k přípravě pomerančového latte nebo affogata, hodí se ale i na zmrzlinu, dezerty či ovocné saláty.
Původ
Pomeranče si oblíbili milovníci citrusových plodů po celém světě. Pomerančovníky (Citrus) patří do čeledi routovitých, pocházejí z jižní Číny a Indočíny. Jsou to stálezelené stromy nebo keře, které mohou dorůstat až do výšky 10 metrů. Mají tmavě zelené lesklé listy a květy s bílými okvětními lístky. Dnes se pěstují v zemích se správným podnebím a vhodnými podmínkami. Patří k nim například Španělsko (tamní pomeranče vynikají kvalitou a sladkou chutí), Itálie (italské pomeranče jsou ceněné pro šťavnatost a intenzivní chuť) nebo Kalifornie a Brazílie. Každá země má své vlastní odrůdy pomerančů s charakteristickými chutěmi a kvalitou. Díky mezinárodnímu obchodu jsou pomeranče dostupné po celém světě a svým sladkým, osvěžujícím aroma přináší radost milionům lidí. Plody pomerančovníků jsou kulaté až oválné, mohou mít různé velikosti, závislé na odrůdě. Kůra pomerančů je obvykle oranžová a tlustá, chrání sladkou dužinu uvnitř. Mnoho odrůd pomerančů má vnitřek rozdělený na malé šťavnaté segmenty. Proč pomeranče tak silně voní? Je to zásluhou éterických olejů obsažených v kůře. Tyto oleje jsou bohaté na látky nazývané terpeny. Když se z kůry pomerančů extrahují, uvolňuje se esenciální olej, který je často používán ve výrobě potravin a nápojů. Získává se lisováním kůry pomerančů a následně může být přidán třeba do sirupu, kterým si nakonec ochutíte kávu.
Možností, jak se sirupem kouzlit, ale máte mnohem víc, například:
- V nápojích: Pomerančový sirup můžete přidat do vody nebo limonády.
- V koktejlech. Pomerančový sirup je skvělou přísadou pro výrobu osvěžujících a chutných koktejlů. Můžete ho použít třeba jako základ pomerančového mojita na letní party.
- V dezertech. Sirup dodá sladkou a ovocnou chuť vašim dezertům. Vyzkoušejte ho na pomerančovém dortu, v domácím pomerančovém sorbetu nebo přidejte do ovocného salátu.
- Na palačinkách. Pomerančový sirup je skvělou alternativou k tradičnímu javorovému sirupu. Palačinkám dodá sladkou a svěží chuť.
- V marinádách: Může být základem pro výrobu marinád na maso nebo zeleninu. Jeho sladká kyselost dodá jídlu zajímavou chuťovou rovnováhu.
- V omáčkách: Uplatní se jako přísada do omáček, které doplní o jemnou ovocnou chuť. Vyzkoušejte ho například v pomerančové glazuře na kuřecích křidélkách nebo v omáčce na vepřové maso.
- V dortech a pečivu: Pomerančový sirup můžete využít při pečení dortů, muffinů nebo piškotů. Stačí ho přidat do těsta nebo použít jako sirup na promáčení dortových vrstev.
Návod na přípravu
Příprava kávy: Do šálku s kávou přidejte lžičku pomerančového sirupu.
Pomerančový sirup můžete použít jako polevu na zmrzlinu, palačinky, omelety a ovocné saláty.
Pomerančový sirup je taktéž vhodný pro přípravu alkoholických i nealkoholických drinků.
Energetická hodnota: | 1448 kJ / 341 kcal |
Tuky: | 0,10 g |
z toho nasycených: | 0,10 g |
Sacharidy: | 85,19 g |
z toho cukry: | 85,1 g |
Bílkoviny: | 0,20 g |
Sůl: | 0,01 g |