

Čokoládové čočky bílé s jogurtem
Velmi lahodná je kombinace jemné bílé čokolády a pořádné porce jogurtu. Sladkou chuť totiž doplňuje lehká kyselkavost a výsledek působí atraktivně i neotřele. Bílé čokoládové čočky s jogurtem můžete přihodit do snídaňové kaše či rozpustit v horkém mléce. Naším tajným tipem je přibalit si krabičku s čočkami na výlet. V náročném terénu dodají energii a vykouzlí úsměv na rtech.
Složení
Kakaové máslo 38%, Cukr, Sušené mléko, Jogurtový prášek, Sojový lecitinChuť
Čokoládové čočky bílé s jogurtem v sobě nezapřou ani kvalitní bílou čokoládu, ani poctivý bílý jogurt. V jejich chuti najdete obojí.
Původ
Kakao v těchto čočkách nenajdete, přesto by bez kakaových bobů nevznikly. Na druhou stranu díky tomu neobsahují ani povzbuzující kofein a teobromin, takže bílou čokoládu můžete mlsat s klidem i před spaním.
Kakaovníky se na Madagaskaru pěstují od začátku 19. století, současné plantáže najdeme především podél řeky Bemarivo na severovýchodě země a podél řeky Sambirano na západním pobřeží. Když se řeky rozvodní, přinášejí vysoce úrodnou půdu z vyšších poloh, ta se ukládá při březích a kakaovníky (stejně jako manga, banánovníky a další plodiny) díky tomu velmi dobře prospívají. Na rozdíl od jiných, madagaskarské kakaovníky plodí po celý rok. A i když ostrovní stát svou produkcí pokrývá pouhé 1 procento světového objemu, patří jeho kakao k nejpoptávanějším vůbec. Vybírají si ho špičkové čokoládovny i proslulí mistři kuchaři.
Než se z kakaových bobů stane kakao či dokonce čokoláda, neřkuli bílá čokoláda, je potřeba spousta práce desítek i stovek lidských rukou. Už samotná sklizeň plodů kakaovníků (Theobroma) není jednoduchou záležitostí. Obvykle se bez mačety neobejde. Plody (správně kakaové lusky) farmáři otevírají pomocí speciálního nože, aby z nich vyjmuli několik desítek kakaových bobů. Už v tuhle chvíli mohou poznat, jak kvalitní úrodu sklidili. Boby nasypou dělníci do nádrží naplněných vodou a nechají je 2-5 dnů fermentovat. Po poměrně složitých chemických procesech, kterými boby za bedlivého dozoru dělníků projdou, jsou vysypány na slunce a sušeny. K odběratelům se dostávají v jutových pytlích umožňujících přístup vzduchu k bobům.
Když sklizeň dorazí do čokoládovny, musí být boby upraženy a pomlety na kakaovou hmotu. Jde o náročný proces s mnoha zásadními momenty, které je potřeba hlídat. Z kakaové hmoty je pak odděleno kakaové máslo a kakaový prášek. Když má být finálním výrobkem klasická čokoláda, míchají se v různých poměrech, s různými dalšími surovinami a při různých teplotách zase dohromady. V případě bílé čokolády je využito pouze kakaové máslo. Obohacuje se o sušené mléko, cukr a další ingredience, které charakterizují jak její chuť, tak fyzikální vlastnosti.
Upozornění
Pokud si čokoládové čočky objednáte během skutečně horkých letních dnů, může se stát, že při přepravě dojde k jejich deformaci nebo částečnému roztavení. Na kvalitu čoček nemá tato změna vliv. |
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Čokoládové čočky můžete rozpustit v horkém mléce (kravském, sójovém, makovém, mandlovém…), můžete je rozmíchat v kaši, použít při výrobě dezertů nebo k přípravě nejrůznějších nápojů včetně likérů.










Energetická hodnota: | 2146 kJ/516 kcal |
Tuky: | 38,3 g |
z toho nasycených: | 22,8 g |
Sacharidy: | 37,1 g |
z toho cukry: | 37,1 g |
Bílkoviny: | 5,7 g |
Sůl: | 0,25 g |
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY SLANÝ KARAMEL

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY BÍLÁ ČOKOLÁDA S KOUSKY VANILKY BIO
