

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY MEXICO ORIGIN 66%
Mexiko - to jsou bílé pláže, divoké šelmy, skvělá kuchyně, kultovní místa a… famózní kakaové boby. Právě z nich je vyrobena tato hořká čokoláda. Rozpusťte ji v mléce, připravte z ní polevu na dort, odlijte si figurku. Pokud můžeme radit, udělejte to hned, jakmile sáček otevřete. Protože když jednou začnete ochutnávat samotné čočky, nebudete chtít přestat.
Složení
Kakaová hmota Mexiko 66%, Kakaové máslo, Sojový lecitin, Cukr, Přírodní vanilkový prášekChuť
Čokoládové čočky Mexiko origin chutnají skutečně hořce a plně. Když je rozpustíte v horkém mléku, získáte nápoj hladký a přesto silný. Pravé mexické kakao se zkrátka nezapře.
Původ
Čokoláda dostala svůj název od Aztéků. Říkali jí xocolātl, tedy hořká voda. Španělé jménu trochu pomohli a do Evropy už hnědá, sladká a uhrančivě voňavá hmota putovala coby chocolate.
Kdy přesně byla poprvé vyrobena, lze těžko odhadnout. Čokoládový nápoj si ale podle všeho připravovali už Mayové a Aztékové, když rozmíchávali kakao v teplé vodě a přidávali k němu třeba papriky, med nebo chilli. Samotné kakao v podobě prášku nebo spíš pasty objevili archeologové na zlomcích nádob v oblasti Colha (dnešní Belize ve Střední Americe). Podle odborníků popíjeli Mayové čokoládu už kolem roku 600.
První zmínky o čokoládě ale pocházejí až z roku 1519, kdy zpozoroval konzumaci kakaového nápoje na březích Nového Španělska Hernán Cortés. O 8 let později přivezl do Španělska recept, který zřejmě odstartoval celosvětovou čokoládovou revoluci. Ovšem až v 18. století přišli lidé na to, že lépe než ve vodě, chutná čokoláda rozpuštěná v mléce. A na první tabulku čokolády si počkali až do roku 1847.
Jak se vlastně čokoláda vyrábí? Na začátku jsou samozřejmě semena kakaovníku pravého (Theobroma cacao), stromu, jehož původní domovinou je povodí Amazonky. Poté, co projdou několikadenní fermentací, sušením, předpražením a zbavením slupek a klíčků, putují do továren. Upravené kakaové boby je nejprve potřeba podrtit a dopražit. Tím dojde ke změně jejich barvy, chuti i vůně. Mletím bobů vznikne kakaová hmota, z níž je extrahováno kakaové máslo. To je také k výrobě čokolády použito. Navíc se z něj získává takzvaný presscake (filtrovaný koláč). Po jeho jemném namletí je na světě kakao.
Samotná čokoláda pak obsahuje, v závislosti na požadované chuti a konzistenci, cukr, mléko, kakaové máslo, kakao a řadu dalších ingrediencí. Směs prochází emulgací, hnětením, šleháním, temperováním a chlazením. Nakonec se samozřejmě balí.
Teď už víte o čokoládě skoro vše. Závěrem zbývá ještě dodat, že i když patří mezi pochoutky, které nám lékaři doporučují pouze při výjimečných příležitostech, obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. Je totiž bohatá na flavonoidy, minerály (zmínit můžeme hořčík, draslík, sodík, zinek nebo železo) a samozřejmě vitaminy – D, řady B, A i E. Obsahuje také kofein a theobromin. Proto může konzumace čokolády zvýšit psychickou pohodu, podpořit organismus v boji s infekcemi a civilizačními neduhy.
Pokud jde o alergeny, měli by být opatrní lidé s alergií na mléko, kakao a vanilin. Výrobek může obsahovat stopy ořechových skořápek.
Čokoládové čočky Mexico origin jsou vhodné pro vegetariány i vegany.
Skladujte při teplotě 12-20 ⁰C.
Upozornění
Pokud si čokoládové čočky objednáte během skutečně horkých letních dnů, může se stát, že při přepravě dojde k jejich deformaci nebo částečnému roztavení. Na kvalitu čoček nemá tato změna vliv. |
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Čokoládové čočky můžete konzumovat „jen tak“, výborně chutnají rozpuštěné v horkém mléce nebo v nejrůznějších dezertech.










Energetická hodnota: | 2 281 kJ / 545 kcal |
Tuky: | 38,6 g |
z toho nasycených: | 23,2 g |
Sacharidy: | 34,7 g |
z toho cukry: | 30,9 g |
Bílkoviny: | 7,8 g |
Sůl: | 0,02 g |
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY MADAGASKAR ORIGIN 69,4%

ČOKOLÁDOVÉ ČOČKY GHANA ORIGIN MLÉČNÁ 42%
