

Herbář a účinky pu erhu

Je až překvapující, kolik variant čajů je možné připravit z jedné rostliny Camellia Sinensis. Pu Erh je dalším z řady zástupců pravých čajů a svým příbuzným rozhodně nedělá v ničem ostudu.
Pu Erh je jedinečný. Žádný jiný čaj totiž nepodstupuje takové procedury jako tento. Lístky čajovníku se sesbírají, nechají se volně uschnout na slunci, aby následně prošly celým procesem fermentace. Takto upravený čaj se poté nechává zrát ve vlhčím prostředí a tato fáze může trvat měsíc, ale také několik desítek let. Není proto divu, že nejzralejší Pu Erh se prodává klidně za několik tisíc dolarů.
Ovšem i Pu Erh má mnoho variant, proto se u každé z nich liší jak délka fermentace, tak i stádium, ve kterém se lístky lisují do tradičních koláčků či cihliček. Tak jako tak, pravý Pu Erh má svůj původ jedině v čínské provincii Yunnan, kde jeho historie sahá údajně až dva tisíce let zpět.
Chuť Pu Erhu záleží na délce jeho zrání. U mladých čajů může být nahořklá a nemusí příliš nadchnout. Kvalitní a dobře uleželý čaj je ovšem delikátní záležitost. Čajovník nasává vůně ze svého okolí, proto v lahodném nálevu ucítíte chuť ovoce i zemitost. Tato příjemně nasládlá kombinace ve spojení se zlatou barvou nápoje se postará o vytříbený zážitek.
Pu Erh obsahuje kofein, proto by se neměl podávat malým dětem a opatrně by s ním měly zacházet těhotné a kojící ženy.
Produkty s bylinou - Pu Erh


