

Jemen Mocha Grade A GrainPro Microlot - zrnková káva
Bez ochutnání kávy z kopců Jemenu se žádný milovník působivých nápojů neobejde. Vzácná arabika z úplného jihu Arabského poloostrova patří k nejlepším na světě. Nejen, že má kulaté zrno a chuť opravdu vydatnou, k tomu vás potěší tóny čokolády, střední kyselostí a jiskrou, kterou lze popsat snad jako ovanutí horskými bylinami. Není divu, vždyť vyrostla v regionu Bani Mattar.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Jemen Mocha Grade A GrainPro Microlot se řadí ke kávám středně kyselým, s výraznou, mnohovrstevnou chutí. Zcela jistě v ní objevíte čokoládu, ale také zvláštní, jiskrné pohlazení. Při pečlivé degustaci jeho chuť popíšete zřejmě jako bylinnou, svěží, možná i lehounce větrovou. Ovšem co degustátor, to trochu jiný vjem. Na každý pád vás tato káva zaujme s prvním douškem.
Původ kávy
Jemenské hory, to jsou vrcholy šplhající až do nadmořské výšky 3 666 metrů. Pohoří se rozkládá na západě a jihozápadě země, kterou obklopují Rudé moře, Indický oceán a Arabské moře. Nejjižnější cíp Arabského poloostrova charakterizují také velmi vysoké teploty – v některých oblastech dosahují přes 50 ⁰C ve stínu. Pokud jde o srážky, na severu, v poušti, se nemusí objevit několik let po sobě. Zato jižní vysočiny se naopak mohou „chlubit“ největšími srážkovými úhrny z celého Arabského poloostrova.
Když k těmto informacím doplníme, že region Bani Mattar, ze kterého Jemen Mocha Grade A GrainPro Microlot pochází, leží právě na úpatí Jemenských hor, máte jasno. Plantáže kávovníků jsou vysazeny ve velmi kopcovité krajině, v nadmořské výšce 1 000 – 2 000 metrů. Nesužují je tedy vedra a netrpí ani nedostatkem vláhy. Plody dozrávají pomalu a rovnoměrně. Návštěvníka překvapí, že farmy bývají rozprostřeny na terasách připomínajících rýžová políčka. Zemědělcům takový způsob umožňuje snadný pohyb po plantáži a pohodlnější péči o rostliny.
Nezapomeňme zmínit, že tato káva je odrůdy Bourbon, dobře prosperující ve vysokých nadmořských výškách. Pochází právě z Jemenu, odkud ji francouzští misionáři rozšířili na ostrov La Rèunion (dříve Bourbon), do Keni a dalších lokalit.
Zajímavý je způsob, jak v Jemenu kávu zpracovávají. Během sklizně dělníci pečlivě vybírají jen nejzralejší plody. Ty hned po naškubání rozloží na velké stoly určené k sušení kávy, kde je ponechají 10- 14 dní. Pak sklizeň převezou do zpracovatelského závodu, aby ze suchých slupek nechali strojově vyloupat kávová zrnka.
Jemen je s kávou nerozlučně spjat přes 2 000 let. Dříve se značnou měrou podílel na světové produkci kávy, nicméně dnes čelí humanitární krizi a pro farmáře je velmi komplikované sklizeň ze země odeslat. Děje se tak skrz přístav Mocha obklopený Rudým mořem. Původně legendární obchodní uzel bohužel trpí nedostatečnou infrastrukturou a špatnými životními podmínkami. Káva, která se k nám z Jemenu dostává, je tedy po všech stránkách velmi výjimečná.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7 g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95 °C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva

JEMEN ASRAR HARAZ BIO - Micro Lot
