

KONGO LATUMBA AA - zrnková káva
Kongo zažívá kávovou renesanci. Po desetiletí občanských konfliktů se drobné farmy vracejí na výsluní a vysílají do světa jasný signál: Počítejte s námi, káva z Konga je okouzlující! Baristé ze Spojených států, kam převážná část konžské sklizně putuje, pokyvují souhlasně hlavami. Kongo je místem, kde se rodí skutečné speciality. Jako třeba Latumba AA s intenzivní vůní a chutí červených pomerančů, ostružin, cukrové třtiny i kardamomu.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Stoprocentní arabika Kongo Latumba AA možná překvapí. Pozitivně, samozřejmě. Její aroma lze popsat jako květinové, chuť v sobě snoubí pomeranče, ostružiny, cukrovou třtinu a špetku kardamomu. Kyselinka je střední, živá, příjemná. Vzhled a vlastnosti cremy se samozřejmě odvíjejí od způsobu přípravy kávy. Pokud vsadíte na espresso, dočkáte se lehké, nižší cremy.
Původ kávy
Afrika je s kávou spojena odnepaměti. Byla to právě Etiopie, v níž podle legendy natrefil pasáček koz na zvláštní keř. Všiml si, že když ho jeho zvířata okusovala, byla čilejší a veselejší. Zrnka kávovníků si získala velmi rychle značnou oblibu a pěstování kávy se počalo šířit Afrikou. Přesto dnes mnozí afričtí pěstitelé kávy bojují o svou existenci. Příkladem jsou právě producenti z Konga, které zasáhly dlouholeté občanské války a hospodářské krize. Před několika desítkami let patřila káva z Konga ke světovým špičkám. V současné době dosahuje těchto kvalit pouze produkce několika málo farmářů. Podle všeho se ale i v Kongu, pokud jde o kávu, blýská na lepší časy.
Region South Kivu se řadí k těm, kde se kávovníkům vždy skvěle dařilo. Jedna z 26 konžských provincií dostala jméno po jezeře Kivu. Oblast charakterizuje svěží vegetace, půdy vulkanické povahy a vysoká nadmořská výška. To všechno hraje do karet pěstování jedinečné kávy, která dozrává pomalu a je sklízena mimořádně pečlivě.
Pokud vás zajímá zpracování, pak doplníme, že Kongo Latumba AA je káva promývaná, tedy vyrobená s pomocí vody. Kávové třešně nasypou farmáři do velkých nádob plných vody a protlačí je drticími plechy. Ty je zbaví slupek. Následuje fermentace (12-18 hodin), při které se rozloží i dužina obalující kávová zrnka. Nakonec je nutné kávu dobře usušit na vyvýšených afrických lůžcích, což v závislosti na počasí trvá 12-16 dnů.
Výrobní stanice Latumba je součástí družstva AMKA CO-OP. To má přibližně 1400 členů a je podporováno belgickou nevládní organizací COMEQUI. Drobní pěstitelé kávy tak mají možnost zpracovat svou sklizeň v příznivých podmínkách, na kvalitních strojích. Díky tomu mohou odběratelům nabídnout kávu maximální jakosti.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























24. 10.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOSTARIKA FINCA EL ROSARI - Micro Lot

RWANDA FULLY WASHED MUHONDO - zrnková káva
