+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

NIKARAGUA WASHED SHG EP LAS CAMPANILLAS - zrnková káva

Kód: 1628

Pro středoamerické arabiky je typické hladké tělo, vyvážená sladkost a mírná acidita. Přesně takové chuti se dočkáte i od promývaného zrna z farmy rodiny Rizo, která se pěstování kávovníků věnuje v Nikaragui přes dvě stě let. A dělají to s maximální péčí a dokonalou kontrolou nad každým krokem. Výsledkem je sklizeň špičkové kvality, ale také ochrana fauny, flóry i vodních zdrojů v kopcích Matagalpa a Jinotega.

Velká balení:
Malá balení:
Odesláním hlídacího psa souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč
Země původu
Země původu:
Nicaragua
Odrůda
Odrůda:
Parainema, Caturra
Region
Region:
Jinotega
Nadm. výška
Nadm. výška:
1900m
Chuť
Chuť:
Čokoláda, Ovoce, Sladká, Ořechy
Zpracování
Zpracování:
Mokré

Složení

Arabica 100%

Crema a chuť kávy

Zrnková káva Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas je chuti harmonické, střízlivé a přeci dobře zapamatovatelné. Najdete v ní mírnou aciditu doplněnou přirozenou sladkostí a ovocitostí promývaných káv. Doplňují je stopy ořechů a čokolády. Jelikož jde o arabiku, při přípravě v domácím automatickém kávovaru získáte jemnou a elastickou cremu.

Původ kávy

V Nikaragui, středoamerickém státě mezi Pacifikem a Karibikem, se káva sklízí od října do března. Farmáři vysazují kávovníky nejčastěji v nadmořské výšce 1 100 – 1 600 metrů a zrno zpracovávají promýváním (wet process). Řada místních káv získává označení SHG (Strictly Hight Grow), které říká, že pochází z vysokých poloh. Pokud jde o Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas, najdeme v jejím názvu také zkratku EP (European Preparation) vypovídající o splnění evropské normy na množství defektních zrn. Kávy s tímto označením byly ručně přebrány a takových zrn zbaveny.

Káva se z Nikaragui začala vyvážet v polovině 18. století. A podobně jako v jiných zemích, také tady na její produkci a export měly vliv občanské války, přírodní katastrofy a celosvětové politické klima. V posledních letech je Nikaragua dvanáctým největším producentem kávy na světě, ročně vyveze asi 115 tun. Farmy se počítají na desítky tisíc, ročně dávají práci více než čtvrt milionu obyvatel. Pro Nikaraguu je také typické, že naprostá většina kávovníků je pěstována ve stínu. Což je i případ Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas.

Rodina pana Rizo, od nějž pochází tato káva, se řemeslu věnuje víc než dvě století. Vlastní 400 hektarů kávovníkových plantáží v centrální části země, která je velmi hornatá. To je ostatně další ze společných znaků středoamerických káv – rostou obvykle na špatně dostupných místech, proto se při jejich pěstování nepoužívají hnojiva ani ošetřující přípravky. Jejich doprava by byla extrémně náročná. Během sklizně najímá rodina Rizo až tisícovku dělníků, kteří se na plantáže vydávají. Sklizené červené bobule snášejí ke zpracování na farmu. Tam jsou nejprve nasypány do kádí s vodou a zbaveny nezralých kusů. Poté se protlačují speciálními mlýny, které z nich oloupou slupku a částečně i sladkou dužinu obalující zrnka. Ta musí být po nějakou dobu ponechána ve vodě, kde projdou fermentací, která „rozpustí“ poslední zbytky dužiny. Káva je nakonec sušena – buď na přímém slunci nebo v sušárnách.

Majitelé farmy dbají jak na pečlivost sklizně a zpracování kávy, tak také na zdraví a vzdělávání svých zaměstnanců. Zdarma poskytují školní programy pro děti žijící na farmě i děti ze sousedních komunit. Hospodaří také s ohledem na zachování biologické rozmanitosti a uchování vodních zdrojů.

Na závěr malá douška: Káva Nikaragua Washed SHG EP Las Campanillas získala podle stanov SCA (Speciality Coffee Association) skóre 83 bodů. Což je známka vysoké kvality a potvrzení jejího zařazení mezi výběrové kávy.

Herbář a blahodárné účinky:

Arabica
Arabica

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny

Ukázka balení kávy

Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.

Návod na přípravu

  1. Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
  2. Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
  3. Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.
Chuť a tóny:
Intenzita
Kyselost
Pražení
Zrno
Zpracovani

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manucafe.cz
Pomozte ostatním při výběru:

Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »