ROBUSTA GUATEMALA EL PACIFICO - zrnková káva
O robustách se ví, že obsahují více kofeinu a mívají výraznější chuť než arabiky. Milovníci speciálních kávových zážitků je používají k namíchání nejfajnovějších směsí. Vyzkoušejte guatemalskou El Pacifico. Vašemu šálku dodá příjemné tóny čokolády a citrusů, vašemu tělu potřebnou dávku povzbuzení. Poměr míchání s jakoukoli arabikou je čistě na vás.
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Robusta Guatemala El Pacifico je skutečně intenzivní a chuťově bohatá káva. Při pozorném ochutnávání v ní rozpoznáte čokoládu, šťavnaté citrusové plody i marcipán s lehkou karamelovou tečkou. Jednou z výhod robusty je schopnost tvořit hustou, vysokou a soudržnou cremu. Užijte si ji!
Původ kávy
Turisté vyhledávají Guatemalu kvůli přírodě a dlouhým písečným plážím netypicky černé barvy. Mohou šplhat po úbočích vyhaslých i stále aktivních sopek, navštívit starobylá koloniální města, pozorovat vzácné ptáky v rezervacích. Mohou ale také zamířit na některou z plantáží kávovníků. A nebude tak těžké ji najít – Guatemala je totiž jedním z nejvýznamnějších světových producentů kávy.
Největší kávový boom zažívala středoamerická země, jejíž polovinu pokrývají deštné pralesy, celé 19. a 20. století. Dnes tento malý stát vyváží ročně 3,1 milionů pytlů kávy (1 pytel = 60 kg). Mezi největší odběratele patří Spojené státy, Japonsko a Kanada.
Je vhodné zmínit, že Guatemala má pro pěstování kávovníků (Coffea) naprosto skvělé přírodní podmínky. Teplota se pohybuje mezi 16 a 32 ⁰C, svahy místních kopců jsou vystaveny větrům od Atlantiku, které přinášejí vítané srážky, a sopečná půda je bohatá na potřebné minerální prvky. Na vysoké kvalitě kávy se samozřejmě podepisuje také poctivá a dlouhodobá práce místních drobných farmářů. Obvykle pracují v družstvech, což jim zajišťuje jak potřebné technické vybavení a nejrůznější sociální programy, tak odpovídající výkupní ceny kávy. Poslední čísla uvádějí 125 tisíc rolníků, kteří se pěstováním kávy živí.
Káva je v Guatemale pěstována ve vyšších nadmořských výškách. Není neobvyklé, že ji rolníci stíní a chrání před studenými severními větry. Červené kávové bobule jsou sklízeny nejčastěji od prosince do dubna a v některých oblastech patří sklizeň k velkým společenským událostem spojeným s oslavami či festivaly hudby a tance. Plody kávovníků zpracovávají dělníci takzvaným promýváním, tedy ve vodě. Nejprve je protlačováním přes drticí plechy zbaví slupky, pak je nechají fermentovat a uvolněná kávová zrnka suší. Nejčastěji na přímém slunci.
Tato Robusta pochází ze severozápadní části Guatemaly - oblasti San Marcos rozkládající se na svahu vulkánu. Samotnou plantáž byste našli v nadmořské výšce 1 100 metrů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.