

ROBUSTA GUATEMALA FINCA SANTA MARGARITA washed
Možná víte, že kávový průmysl se v Guatemale začal vyvíjet v polovině 19. století. Možná taky víte, že kopce oblasti Alta Verapaz ukrývají pozoruhodné biotopy. Ale to nejdůležitější – že tamní robusta je žádaná na celém světě, protože chutná opravdu originálně – by vám rozhodně uniknout nemělo. Kávová plantáž Finca Santa Margarita se zaměřuje na produkci kávových směsí. My si vybrali její robustu. Je totiž vynikající
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Guatemalskou robustu charakterizuje intenzivní kyselost, plné tělo a příjemná ovocná dochuť. Samozřejmostí je kompaktní a soudržná crema, pro kterou bývá robusta přidávána k arabice. Káva z plantáže Finca Santa Margarita vybízí k experimentování. Vyzkoušejte ji napůl s arabikou nebo samostatně. Chuťový zážitek bude vždy excelentní.
Původ kávy
Káva je od počátku velmi silnou součástí guatemalské ekonomiky. Po většinu 20. století byla země top producentem kávy ve Střední Americe. V roce 2011 jí ale prvenství přebral Honduras.
Guatemalským kávovníkům nejvíce prospívají teploty mezi 16-32 ⁰C a nadmořská výška 500-700 metrů. Ve výše položených zónách (nad 1500 metrů nad mořem) musí být plantáže chráněny před studenými severními větry.
První produkce kávy se v Guatemale datuje do let 1850-1860. Malé plantáže začaly vznikat v regionech Amatitlán a Antiqua. Hlavní překážkou rychlého růstu kávového průmyslu byl zpočátku nedostatek dělníků.
Plantáž Finca Santa Margarita bychom našli jižně od města Santa Margarita. Byla založena roku 1888 rodinou Dieseldorffů. Kdo ji navštíví, tomu se dostane výkladu o historii pěstování kávy i její výrobě. Ta je mimochodem velmi pečlivá a propracovaná. Takzvané mokré zpracování (fully-washed, wet-processed) zahrnuje oloupání zrn, kvašení ve speciálních nádržích s vodou (zrna jsou tak zbavena lepkavé vrstvy) a sušení horkým vzduchem v sušicích strojích.
Káva zpracovaná mokrou metodou mívá svěžejší chuť než zpracovaná metodou suchou.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























7. 9.