

BOLÍVIE AA - zrnková káva
Země v srdci Jižní Ameriky má všechny předpoklady zapsat se na seznam producentů špičkové kávy. Politická nestabilita místním farmářům samozřejmě neprospívá, přesto se snaží spojovat síly v družstvech, sdílet znalosti a budovat solidaritu. Bolívijská káva je symbolem odhodlání a nových začátků. Kromě toho – chutná skutečně luxusně. Plné tělo s tóny čokolády, pomerančů a jehličí učaruje protřelým znalcům i příležitostným ochutnávačům.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Bolívie AA je po právu řazena mezi kávy nejvyšší kvality. Kdo ji okusil, popisuje plné tělo, jemnou a vyváženou chuť doprovázenou stopami hořké čokolády, pomerančové kůry a svěžího jehličí. Acidita je živá, ale mírná. Na patře zanechává libý sirupovitý pocit. Protože jde o stoprocentní, středně silnou arabiku, korunuje šálek Bolívie AA lehká, ne příliš vysoká crema.
Původ kávy
Bolívie se jako země vysoce kvalitní kávy na trhu teprve etabluje. Velmi chudí zemědělci však mají dobře našlápnuto. Do karet jim hrají jak perfektní klimatické podmínky kávových plantáží, tak sdružování do větších společností, i projekty hospodářského rozvoje a spravedlivého obchodu.
Keře kávovníků pěstují drobní farmáři především ve venkovských oblastech Yungas, Santa Cruz, Beni Cochabamba, Tarija a Pando. Obvykle disponují pozemky od 1 do 8 hektarů, většinou sází odrůdu arabika. V současné době můžeme mluvit o 28 soukromých firmách, které pokrývají více než 70 procent kávového exportu Bolívie. Zbývající část dodává 17 kávových družstev. Většina bolivijské kávy putuje do USA, Německa, Ruské federace a Japonska.
Na výslednou kvalitu kávy má samozřejmě značný vliv její sklizeň a zpracování. Je potřeba zmínit, že v Bolívii nepoužívají žádné průmyslově vyráběné prostředky pro podporu růstu nebo zvyšování odolnosti kávovníků vůči škůdcům. Z toho důvodu lze o tamní kávě hovořit jako o organicky pěstované. Jakmile jsou červené kávové třešně ručně naškubány (mezi červencem a listopadem), putují do velkých nádrží naplněných vodou. Farmáři je protlačí speciálními drticími plechy, které je zbaví dužiny a uvolní kávová zrnka. Ta se nechávají fermentovat a následně na přímém slunci sušit.
Dostupné zdroje uvádějí, že Bolívie se v letech 2014/15 pohybovala mezi vývozci kávy na 33. místě. Její produkce pokrývala méně než 1 procento světového trhu a na pěstování kávovníků bylo závislých více než 23 tisíc rodin.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KEŇA AA SUPERSTAR zrnková káva

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE zrnková káva
