Cold brew
Co je k tomu potřeba:
-
vyberte si svou oblíbenou odrůdu, která je bohatá na vůni i chuť. Myslete na to, že u cold brew káva trochu ztratí ze své kyselosti,
-
zvolte co nejhrubší mletí zrnek,
-
dodržte přibližný poměr 1:8 kávy k vodě. Pro představu to vychází asi na 120 gramů kávy na 1 litr vody,
-
vsypejte do džbánu namletou kávu, zalijte ji studenou vodou a dobře promíchejte,
-
nechte alespoň 15 hodin louhovat za pokojové teploty (někde se dočtete až 48 hodin, ale není třeba to přehánět),
-
přeceďte kávu přes velmi jemné plátýnko či filtr tak, aby v nápoji nezůstala žádná sedlina,
-
doporučujeme servírovat vychlazené z ledničky či s ledem.
Cold brew úprava je pro fajnšmekry, ale i pro lidi obrněné trpělivostí. Zdlouhavý proces však přináší nejčistší chuť kávy a kofeinovou bombu. Žádné znehodnocení tepelnou přípravou, špatně nastaveným vysokým tlakem ani přísadami, které kolikrát tlumí skutečný požitek. Navíc nepotřebujete elektřinu, takže ideální na cesty. Cold brew si můžete přichystat také za pomocí french pressu.
Pokud Vám přijde výsledný nápoj silný, můžete si jej podle vlastního posouzení zředit. Velmi oblíbená verze je s tonikem, někomu chutná zase s pomerančovým džusem. Zůstane-li Vám trocha, můžete ji zamrazit ve formičkách na led.