

EKVÁDOR - lyofilizovaná rozpustná káva
Netřepat, zamíchat. Rozpustnou kávu připravíte mžiknutím oka. Ekvádorská specialitka z andské vysočiny obsahuje jak něžnou Arabiku, tak silnou Robustu. Přesně půl na půl. Díky tomu je její výsledná chuť vyvážená, příjemně vínovo citrusová. Možná v ní odhalíte i něco z divokosti a pestrosti tamní přírody. Ekvádor je totiž zemí s největší biodiverzitou na kilometr čtvereční na světě.
Složení
Arabica 70%, Robusta 30%Crema a chuť kávy
Po zalití horkou vodou získáte nápoj výrazné chuti se střední kyselostí. Lyofilizovaná káva Ekvádor nese stopy nasládlého vína a svěžích citrusových plodů. Crema je lehká, jemná.
Původ kávy
Ekvádor nepatří k největším světovým producentům kávy. Přesto můžeme říct, že každoroční sklizeň ze svahů And považují kávomilci za vysoce kvalitní.
První oblastí, kde byly kávovníky vysazeny, je Jipijapa v provincii Manabí. Stalo se tak už v roce 1860. O 40 let později zaznamenal světový trh pokles vývozu ekvádorské kávy, ale v 80. letech 20. století produkce opět vzrostla. Podle oficiálních vládních údajů bylo v roce 2012 na území této rovníkové země vyčleněno pro pěstování kávovníků kolem 150 tisíc hektarů půdy. Poměr Arabiky a Robusty je přitom vyvážený. Nejčastěji putuje káva z Ekvádoru do Ruska, Polska, Německa, Kolumbie, Itálie a Nizozemska.
Rozpustná varianta ekvádorské kávy neztrácí nic z vynikajících účinků ani typické chuti a vůně. Byla totiž vyrobena takzvanou lyofilizací, tedy vymrazováním. Postup zahrnuje klasickou úpravu kávových bobulí (loupání, sušení, pražení). V poměru plantážní Arabiky 70% a Robusty 30% je káva uvařena, velký podíl se nechává odpařit. Kávový koncentrát je následně potřeba zmrazit na -40 ⁰C. Vzniklá hmota putuje k rozemletí. Ve speciálních přístrojích se sníženým tlakem vzduchu je kávová masa sublimací zbavena ledu. Výsledné kávové krystalky mohou být rovnou baleny.
Pokud přijde lyofilizovaná káva do kontaktu s vodou, velmi snadno se v ní rozpustí. Proto jsou rozpustné kávy mimořádně oblíbené. Na trhu se objevují od roku 1937, kdy je uvedla firma Nestle. Během 2. světové války a těsně po ní nastal naprostý boom rozpustné kávy. Podle International Coffee Organization vypijí Češi průměrně 3,26 kg instantní kávy na osobu za rok. Držíme tak celoevropské prvenství.
Herbář a blahodárné účinky:




Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Pro optimální přípravu vyberte malý hrnek s obsahem 90 ml.
- Použijte 1 nebo 2 lžičky kávy a zalijte převařenou vodou o teplotě 90°C. Vařící voda připraví kávu o její výraznou chuť.
- K přípravě kávy vždy použijte čerstvou vodu.

























30. 4.
28. 6.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEXICO rozpustná káva - mix arabicy a robusty

EKVÁDOR rozpustná káva 100% robusta
