

ETHIOPIA DJIMMAH zrnková káva BIO & Fair Trade
Ze samotného domova kávy, hornaté krajiny okolí Velkých jezer, přivážíme vznešenou královnu. Etiopská káva má na trhu nezastupitelné místo. Jak přesně chutnala kozám pasáčka jménem Kaldi, které ji údajně jako první schroupaly, se asi nedozvíme. Naše zkušenost je ale jednoznačná: Ethiopia Djimmah BIO je harmonická, plná, lehce květinová, s aroma vinné révy.
Složení
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Organicky pěstovaná káva v BIO kvalitě v sobě žhavou Afriku rozhodně nezapře. Jde o kávu plnou síly s opojným květinovým dozvukem. Není divu, že Ethiopia Djimmah je jednou z nejlepších světových káv vůbec. Při správné přípravě má hustou a kompaktní cremu a mimořádně libé aroma.
Původ kávy
Kaffa je provincií ležící na jihozápadě Etiopie. Její historie i název je neodmyslitelně spojen s kávovníky a kávou. Jméno Kaffa je pravděpodobně odvozeno z arabského qahwah - nápoj z bobulí. Káva zde vždy byla hlavním zdrojem příjmů. Vzhledem k celosvětově klesajícím cenám kávy se ale Etiopané musí v posledních desetiletích věnovat také pěstování jiných plodin. To s sebou bohužel nese kácení deštných pralesů a jejich proměnu na ornou půdu.
V současné době produkují 98 % etiopské kávy malé plantáže. Spojují se do družstev a společně pěstují kávovníky v deštném pralese. Třicítka takových uskupení uvádí ročně na trh sklizeň unikátní kávy. Příjmy za její prodej pomáhají více než 40 tisícům farmářů, jejich rodinám a dělníkům.
Kaffa byla v roce 2010 uznána UNESCO jako biosférická rezervace. Také proto se vybraní malorolníci věnují pěstování kávy bez průmyslových hnojiv a chemických postřiků. To je případ právě Ethiopia Djimmah BIO.
Červené bobule kávovníků odrůdy Forest jsou sklízeny několikrát za rok. Zpracovávají se promýváním, což je proces náročný na technologické vybavení a zkušenosti farmářů. Na druhou stranu je promývaná káva velmi svěží, květinová nebo ovocná. V Etiopii jsou surová kávová zrna sušena na přímém slunci. Země produkuje ročně 60 tisíc tun kávy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě.
- Na 1 šálek použijte alespoň 1,5-2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEXICO CHAPAS zrnková káva BIO & Fair Trade

KOLUMBIE EXCELSO MEDELIN BIO zrnková káva
