FRAPPE JAHODA - rozpustná káva
Věděli jste, že jahody se dříve podávaly jen u královského dvora? Dnes je oblíbené ovoce naštěstí mnohem dostupnější. Tak dostupné, že si ho můžete vychutnat i v kávě. Lyofilizovaná mexická arabika obohacená přírodním jahodovým aroma je perfektním základem pro osvěžující letní frappé. Ale nenechte se mýlit, mlsné jazýčky potěší i v horké verzi pro chladnější dny.
Složení
Arabica 80%, Robusta 20%, Sušené mléko, AromaCrema a chuť kávy
Rozpustná káva Frappe Jahoda chutná, jak jinak než po drobném červeném ovoci. Nicméně buďte bez obav, jahody původní chuť mexické kávy pouze doplňují, nepřebíjí. Můžete tedy očekávat nápoj kávově komplexní, příjemně nasládlý, s drobnou připomínkou citrusové noty mexických arabik.
Původ kávy
O instantní kávě koluje mnoho mýtů. Že je nekvalitní, nezdravá, bez chuti, drahá. Namísto dlouhého uvádění věcí na pravou míru můžeme doporučit jedno: přesvědčte se na vlastní chuťové pohárky. Bude to rychlejší a věrohodnější. Během popíjení si můžete počíst, cože to ta rozpustná čili instantní káva vlastně je.
Její příběh se začal psát zřejmě ve Francii, a to už kolem roku 1881! Tehdy si ji nechal patentovat Alphonse Allais, o devět let později totéž na Novém Zélandu učinil David Strang. Vynález byl však nakonec připisován japonskému vědci Satori Kato pracujícímu v Chicagu, který v roce 1901 představil rozpustnou kávu v Buffalu na Panamerické výstavě. Vlastní výrobní proces následně vyvinul George Constant Luise Washington a rozpustnou kávu uvedl na trh; to bylo v roce 1910. Technologii dále rozvíjela firma Nescafé, její produkt se začal prodávat v roce 1938.
Dnes je instantní káva natolik oblíbená, že na její výrobu padne celá polovina ve světě sklizeného zeleného zrna. Používá se jak arabika, tak robusta. V případě špičkových rozpustných káv je obsah silné robusty nižší než obsah sladší a ovocnější arabiky.
Rozpustná káva se obecně vyrábí dvěma způsoby – sprejováním a vymrazováním. Rozdíl spočívá (ve zkratce) v tom, že sprejovaná káva přichází do kontaktu s horkým vzduchem, čímž ztrácí jemné a tolik cenné aroma. Na druhou stranu je sprejování proces levnější. Takto vyrobenou kávu poznáte podle vzhledu jemného písku.
Káva lyofilizovaná, které dáváme přednost, je vyráběna vymrazováním. Koncentrovaný kávový extrakt, který vznikne přípravou z upražených kávových zrn, se rozprostře do velmi tenké vrstvy a za extrémně nízkého tlaku a teploty kolem -40 ˚C několik hodin sublimuje. Hmota je tak přeměnou pevného skupenství v plynné zbavena vody. Výsledkem je rozpustná káva vynikajících senzorických vlastností. Vzhledově připomíná krystalky s hladkými, lesklými stranami.
Kávu stačí zalít horkou vodou, nebo z ní můžete připravit ledové frappé.
Tuto rozpustnou kávu by neměli konzumovat lidé s alergií na mléko. Výrobek zároveň může obsahovat stopy lepku, sezamu, sóji, arašídů a dalších ořechů.
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Nasypejte do šejkru 2 čajové lžičky rozpustné kávy Frappe Jahoda,
- přilijte 200 ml studeného mléka,
- přidejte pár kostek ledu,
- dobře protřepejte a hned podávejte.
Energetická hodnota: | 108 kcal |
Tuky: | 5,4 g |
z toho nasycených: | 3,4 g |
Sacharidy: | 7,9 g |
z toho cukry: | 7,6 g |
Bílkoviny: | 5,3 g |
Sůl: | 2,08 g |
13. 4.
3. 9.