

Horká čokoláda - Krémové sušenky
Kdo by nemiloval plněné kakaové sušenky! Teď si jich můžete dopřát plný hrnek. Horká čokoláda s příchutí sušenek se zalíbí jak školákům, tak jejich rodičům i prarodičům. Rozmíchejte ji v horkém mléce, a výborná zdravá snídaně nebo rychlá svačina jsou na stole.
Složení
Kakaový prášek se sníženým obsahem tuku 21%, Cukr, Sušené odstředěné mléko, Sůl, Zahušťovadlo (E466), Kypřící složka (E341)Crema a chuť čokolády
Horká čokoláda – Krémové sušenky svému názvu plně dostojí. V chuti kombinuje mimořádně kvalitní ghanské kakao, sušené mléko, špetku cukru a aroma křupavých sušenek. Jestli podobným keksům nikdy neodoláte, je tohle horká čokoláda přesně pro vás. Stačí rozmíchat pár lžiček v horkém mléce (kravském, sojovém, makovém, mandlovém…).
Původ
Pro Ghanu je kakao jedním z největších pokladů. Tato západoafrická země věnuje pěstování kakaovníků (Theobroma cacao) mimořádnou pozornost, výsledkem je druhá příčka, kterou dnes obsazuje mezi světovými vývozci kakaa. Dlužno dodat, že dbá nejen na množství, ale i kvalitu této komodity. Ghanské kakao patří k velmi poptávaným. Čokoláda z něj vyrobená vyniká krémovou a ovocnou chutí, je smetanovější a lehounce dřevitá.
Jestli vás zajímá historie pěstování kakaovníků v Ghaně, pak uvedeme, že první stromy byly v zemi zasazeny v roce 1895. Postaral se o to kovář jménem Tetteh Quarshie, který si kakaové boby přivezl v kapse z ostrova Bioko v Rovníkové Guineji. Za několik let exportovala Ghana první úrodu do světa a v letech 1911-1976 přispívala na globální trh dokonce 30-40 procenty celkového objemu kakaa.
Kakaový průmysl v současné době zaměstnává kolem 1,6 milionu Ghaňanů, kakaovníkové plantáže se nacházejí v šesti regionech (Západní, Střední, Východní, Brong Ahafo, Ashanti a Volta).
Na začátku všeho jsou kakaovníky, stálezelené stromy pocházející z Jižní Ameriky. Dorůstají 5-8 metrů, mají tmavě zelené listy a růžovo-bílé květy vyrůstající přímo z větví. Plodem kakaovníku je bobule, nejčastěji žluté barvy, ale výjimkou nejsou ani plody červené nebo hnědé. Bobule je uvnitř rozdělena na 5 komor, v každé lze nalézt kolem 10 semen – kakaových bobů.
Sklizeň plodů kakaovníků je fyzicky náročná. Dělníci je musejí od větví odsekávat mačetami, stejně tak složité je vyjímání bobů z dužiny. Jakmile jsou boby vyjmuty, nechávají je dělníci několik dní fermentovat a pak sušit na přímém slunci. Někdy je ještě před prodejem praží.
Jakmile se boby dostanou do zpracovatelských závodů, procházejí dalším pražením, jsou oloupány a pomlety. Výsledná kakaová hmota je následně dělena na kakaový prášek a kakaové máslo. Aby z kakaového prášku vznikla horká čokoláda, musel k němu být přidán například cukr a sušené mléko.
Kakao je zdrojem cenných živin, především železa, draslíku a hořčíku, obsahuje také teobromin, látku podobnou kofeinu, a mnoho antioxidantů.
Konzumace se nedoporučuje lidem s alergií na laktózu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Nasypte 3-4 čajové lžičky horké čokolády (20g-26g) do šálku. Zalijte 200 ml horkého mléka nebo vody.
Čokoládový nápoj připravený s mlékem bude mít jemnější chuť a hustší a krémovější konzistenci.










Energetická hodnota: | 1550 kj / 370 kcal |
Tuky: | 2,8 |
z toho nasycených: | 1,6 |
Sacharidy: | 70 |
z toho cukry: | 68 |
Bílkoviny: | 12 |
Sůl: | 0,7 |
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO - MALINA

HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO - KARAMEL
