HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO - MINT
Čokoládové bonbóny s mentolovou příchutí buď milujete, nebo obcházíte obloukem. Pokud patříte do první skupiny, určitě budete nadšeni. Tato horká čokoláda se svěžím mátovým podbarvením chutná delikatesně. Pokud vám tandem čokoláda-máta zatím nic neříká, máte jedinečnou šanci své předsudky změnit. Nápoj je to příjemný, nasládlý, čokoládový. Vyzkoušejte sami.
Složení
Třtinový cukr BIO, Kakaový prášek BIO, Aroma přírodní BIOCrema a chuť čokolády
Horká čokoláda v prášku s 42 procenty kakaa a třtinového cukru chutná velmi lahodně, hřejivě a měkce. Aroma mentolu jí dodává atraktivní, avšak nevtíravý tón oblíbené bylinky.
Původ
Jedno z nejlepších kakaí na světě pochází z Dominikánské republiky. Stát v Karibském moři je svou zemědělskou produkcí znám, vždyť rolníci tvoří 20 procent jeho obyvatel. Obvykle pěstují cukrovou třtinu, banány, bavlnu a právě kakaovníky pravé (Theobroma cacao). Jsou to až 8metrové stálezelené stromy, kterým se dobře daří v tropických oblastech. Mají plstnaté větve, dlouhé listy a kvetou dvakrát za rok růžovo bílými květy. Plodem kakaovníku je oválná žlutá bobule, na povrchu rýhovaná. V bílé dužině ukrývá 4-14 semen, takzvaných kakaových bobů. Po vyjmutí se nechávají kvasit, pak jsou sušeny a v továrnách praženy, mlety a upravovány. Výsledkem je kakaové máslo a kakaový prášek. Mimochodem, do Evropy ho přivezl jako první Ludvík XIV. až začátkem 17. století. Boby a nápoje z nich přitom znali domorodí obyvatelé Jižní Ameriky o několik set let dříve.
Druhou surovinou v horké čokoládě je třtinový cukr z Paraguaye. Cukrová třtina (Saccharum officinarum) je jednou ze zásadních plodin tamního zemědělství. Vysoká tráva se stébly tlustými až 5 centimetrů se sklízí buď mačetami, nebo speciálními stroji. Je nutné ji zpracovat během 24 hodin, protože její dužina bohatá na cukr podléhá rychlé zkáze. Třtina se lisuje, získaná tekutina vaří. Po zchlazení vzniknou světle hnědé krystalky, tedy třtinový cukr.
Obě suroviny, kakao i cukr, pocházejí z rostlin pěstovaných v režimu organického zemědělství. Proto neobsahují žádné zdraví škodlivé látky ani rezidua průmyslových hnojiv nebo postřiků. Také třetí ingredience je čistě přírodní. Ostatně se tak i jmenuje – přírodní mentolové aroma je vyrobeno z rostlin skutečné máty. Jde o naprosto bezpečnou látku, která nezpůsobuje pálení žáhy ani jiné podobné obtíže.
Tato směs může obsahovat zbytky mléka, na pozoru by se měli mít lidé s alergií na laktózu.
Ukázka balení čokolády a kakaa
Naše čokolády a kakaa jsou baleny v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně o chuť a kvalitu. Kvalitní balení zachovává charakter kakaa i čokolády. Kakao a čokoláda jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
Rozpusťte 30 g čokolády v cca 150 ml horkého mléka. Pokud chcete mít nápoj hutnější a výraznější chutě, čokoládu smíchejte v poměru 33 g čokolády a 66 ml horkého mléka. Samozřejmě si s poměrem můžete pohrát tak, jak Vám to bude nejlépe vyhovovat.
Energetická hodnota: | 1649 kJ / 392 kcal |
Tuky: | 8,8 |
z toho nasycených: | 5,5 |
Sacharidy: | 63,7 |
z toho cukry: | 58,2 |
Bílkoviny: | 7,6 |
Sůl: | 0,02 |
20. 10.