Kongo Ngula BIO - zrnková káva
Pro milovníky vysokohorské kávy, pro příznivce organicky pěstovaných plodin, pro vyznavače nápojů atraktivních chutí a nezvyklého aroma – pro vás i vaše přátele pražíme špičkové zrno z konžského regionu Kivu. Přinese vám zážitek jako med sladký, jako grapefruit hořký a jako švestky šťavnatý. Ochutnejte kávu ze země minerálů, baobabů a horských goril.
Složení
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Kongo Organic Ngula patří ke kávám výjimečných parametrů. Její medové aroma jakoby předurčuje sladkou, velmi neotřelou chuť, ve které se snoubí hořkost a kyselost grapefruitů se sladkostí a šťavnatostí zralých švestek. Tělo je plné a lehké, káva působí komplexně.
Tato káva se skvěle hodí na filtr, chybu ale neuděláte ani použitím mokka konvičky nebo vakuum potu.
Původ kávy
Jako region Kivu se pojmenovává velká oblast kolem celého jezera Kivu, která zahrnuje nejen území Demokratické republiky Kongo, ale i Rwandy. Charakterizuje ho bujná vegetace, vysoké kopce a vulkanické podloží. Pestrá příroda není v Kongu výsadou pouze okolí jezera, deštné pralesy jsou známé díky vysoké biologické rozmanitosti, žije v nich řada endemických druhů rostlin i živočichů. Ostatně, Demokratická republika Kongo je biologicky nejrozmanitější zemí Afriky.
Jelikož se rozkládá na rovníku, tvoří se v Kongu nejvíc bouřek na světě. Klima je tropické, s vysokými teplotami a vlhkostí. Na severu trvá období sucha od listopadu do března a období dešťů přichází od dubna do října. Na jihu je tomu naopak. Teploty bývají relativně stabilní, s malými rozdíly mezi jednotlivými ročními obdobími. K největším teplotním změnám dochází mezi dnem a nocí, kdy se může ochladit až o 27 ⁰C. Pokud jde o kávovníky, ty jsou v Kongu pěstovány ve vyšších nadmořských výškách. Díky tomu mohou červené kávové třešně dozrávat pomaleji a postupně. Zároveň se v nich po delší dobu kumulují látky zásadní pro chuť a aroma výsledné kávy.
Káva Kongo Organic Ngula pochází z ostrova Idwji na jezeře Kivu, její profil je tedy ovlivněn také dostatkem vláhy a vysokou vlhkostí. Není bez zajímavosti, že místní považují ostrov za lokalitu s tragickou historií a úžasnou budoucností. Původní útočiště rebelů, pašeráků a kriminálních živlů se přeměňuje v zemědělskou oblast, ve které si farmáři pomáhají a díky spojení v družstvu CPNCK se jim od roku 2012 daří eliminovat nezákonné obchody a budovat mírumilovnou komunitu (nejen) zemědělců.
Malé, velmi skromné farmy pěstují převážně arabiku odrůd Typica a Bourbon, a to v nadmořské výšce 1 600 – 1 800 metrů, bez použití průmyslově vyráběných hnojiv a postřiků. Kávovníky skvěle prosperují díky úrodné vulkanické půdě, ale také udržitelnému přístupu zemědělců k jejich pěstování – coby hnojivo používají sušené kávové slupky nazývané cascara. Kávovníky sklízejí od března do června, zpracovávají je promýváním a zelená kávová zrna suší na speciálních stolech pod přímým sluncem. Do světa tak z ostrova Idwji putuje káva špičkové kvality, která získává řadu ocenění v mezinárodních soutěžích.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.