

NIKARAGUA SHG ESTELI BIO - zrnková káva
Symbolem vytrvalosti, odhodlání a také péče by mohla být tato nikaragujská lahůdka. Vypěstovaly ji ženy z družstva Las Diosas obhospodařujícího plantáže na severu země. Jejich vysokohorská arabika oplývá tóny mléčné čokolády a ovoce, které doplňuje lehounká stopa tabáku. Úžasná káva s úžasným příběhem!
Složení
Arabica 100%Crema a chuť
Zrnková káva Nikaragua SHG Esteli BIO kombinuje v chuti sladkost a jemnost mléčné čokolády, střední kyselost broskví a hroznů i tlumený, podprahový dotek tabáku. V ústech zanechává krémový, velmi příjemný a dlouhotrvající pocit. Crema je jemná, kompaktní a lehká.
Původ kávy
Pro Nikaraguu je káva důležitou součástí historie a ekonomiky. První velký rozmach kávového průmyslu se datuje do období kolem roku 1870, kdy byla káva hlavní exportní plodinou země. Druhým milníkem pak byl rok 1992, během kterého osázeli farmáři kávovníky plochu mnohem větší, než jakou vyčlenili pro jiné plodiny. Ačkoli se země potýká s mnoha problémy, pokud jde o kávu, věnuje jí obrovskou pozornost. Svědčí o tom například také fakt, že v roce 2019 vyvinuli právě nikaragujští vědci nadmíru odolný kávovník prosperující ve vysokých nadmořských výškách a vykazující značné výnosy. Pokud vás to zajímá, dostal tento hybrid název Starmaya.
Ale zpátky ke kávě Nikaragua SHG Esteli BIO. Byla vypěstována v regionu Nueva Segovia rozprostírajícím se na severozápadě země při hranici s Hondurasem. Zajímavý je jednak hornatým povrchem a pak také zachovalým tropickým pralesem, který vysoké kopce pokrývá. V jeho centru leží město Villa de San Antonio de Pavi de Estelí (zkráceně Estelí), osídlené od konce 17. století skupinou Španělů prchající před piráty.
Právě v Estelí sídlí družstvo Las Diosas složené ze čtyř menších organizací zaměstnávající celkem 360 žen. Družstvo úzce spolupracuje s Fundacion Entre Mujeres (FEM), což je jedna z nejrespektovanějších společností zabývajících se právy žen v Nikaragui. Kromě pěstování kávovníků se dámy v Las Diosas věnují třeba výrobě medu nebo vína. Díky zemědělskému vzdělání, kterého se jim v rámci podpory FEM dostává, vyrábějí kávu s ohledem na ochranu přírody. A ačkoli musejí bojovat s častým suchem, zemětřeseními, hurikány a sesuvy půdy, posílají do světa kávu mimořádné kvality.
Vrchol sklizně se v Nikaragui pohybuje mezi dubnem a červencem. Kávové třešně bývají zpracovávány promýváním a káva je sušena nejčastěji na přímém slunci. Díky tomu si v chuti zachovává příjemný ovocný nádech, který krásně doplňuje čokoládové tóny.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

ROBUSTA INDIA MONSOONED zrnková káva
