

Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO - zrnková káva
Káva z Yirgacheffe mívá citrusový chuťový profil a kulaté tělo. Zrno jednoho z nejprestižnějších kávových regionů milují znalci na celém světě. Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO nezklame hledače dokonalosti ani příznivce stabilní kvality. Kromě lehkých citrusových tónů je potěší chutí borůvek a karamelu.
Složení
Arabica BIO 100%Crema a chuť kávy
Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO je prvotřídní arabika s krásnou, středně citronovou kyselostí a oblým, sametovým tělem. Vyniká atraktivní chutí kombinující borůvky, bergamot a karamel. V druhém plánu nabízí tóny zralého ovoce podkreslené karamelovou dochutí.
Tato káva je skvělá ve všech typech příprav. Rozhodně se hodí pro filtr nebo moka konvičku, v pákovém kávovaru ze sebe vydá nádherné aroma. Baristé také doporučují přípravu jako cold brew, tedy za studena.
Původ kávy
Kdo se o kávu jen trochu zajímá, jistě na region Yirgacheffe narazil. V jižní Etiopii, na úpatí pohoří Goraždže, se nachází jedna z nejvýznamnějších pěstitelských oblastí. Kávovníky tam rostou vysoko v kopcích, jejich červené plody tak mohou dozrávat pomalu a kumulovat v sobě nejlepší chutě, jaké káva má.
Některé zdroje odhadují, že káva byla v Etiopii objevena kolem roku 850 našeho letopočtu, takže se v ní takříkajíc narodila. Mimochodem, místní obyvatelé považují přípravu kávy za rituál, který může trvat i dvě hodiny a je určen jen pro velmi blízké přátele hostitele.
Je dobré také zmínit, že Etiopie má skutečně turbulentní historii a její politické i ekonomické klima mělo samozřejmě vliv na pěstování kávovníků. Jeden z velkých propadů zaznamenala země v roce 2003, kdy výkupní ceny kávy nepokrývaly ani náklady na její pěstování a zpracování. Mnoho farmářů tehdy muselo své plantáže opustit a hledat si obživu ve velkých městech. Navzdory tomu byly etiopské farmy zachovány a tamní káva zůstala nejdůležitějším vývozním artiklem státu.
Arabika Ethiopia Aricha Natural Grade 1 BIO dostala jméno podle zpracovatelské stanice Aricha, kterou založili místní farmáři. Druhá generace pěstitelů kávy se rozhodla vybudovat závod, jehož služby dnes využívá kolem 1 500 farmářů. Zaměstnanci stanice se také věnují supervizi nad sklizní a pečlivě kontrolují kvalitu dodaných bobulí.
Kávové třešně zpracovávají metodou natural, to znamená, že je rozloží na takzvaná africká lůžka (Aricha jich má rovných 220) a pomalu (až 3 týdny) suší na přímém slunci. Jde o dlouhý a náročný proces, protože bobule nesmí zmoknout ani navlhnout, je nutné je často obracet, a nakonec zrna zbavit uschlých slupek a zbytků dužiny. Káva vyrobená tímto způsobem má přirozeně ovocné tóny a komplexní sladkost.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ETHIOPIA SIDAMO GRADE1 zrnková káva

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - Micro Lot
