PANAMA GEISHA ESMERALDA - Micro Lot
Má titul Best of Panama, dokonalý rodokmen a spoustu obdivovatelů. Geishu z Haciendy La Esmeralda si nenechejte ujít. Patří k superprémiovým kávám, po kterých je sháňka na celém světě. Vyrostla v sopečné půdě vysočiny Boquete, na rodinné farmě, obklopena přírodní rezervací plnou ohrožených zvířat a vzácných rostlin. Vychutnejte si ovoce, jasmín a med v jednom šálku.
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Stoprocentní arabika Panama Geisha Esmeralda je chutí a vůní doslova a do písmene plná. Najdete v ní harmonický souzvuk tropického ovoce a jasmínových květů s medem. Užijete si papáju, nektarinky, ananas i meruňky, přivoníte k exotickým květinám. To vše, a k tomu krásnou kompaktní cremu, vám tento mikrolot poskytne.
Původ kávy
Panama Geisha Esmeralda nemohla vyrůst jinde, než v místě zvaném Hacienda La Esmeralda. Rodinná farma hospodařící na vysočině Boquete v jihozápadních horách Panamy patří mezi mimořádně populární. Za jejím úspěchem stojí jak Daniel Peterson, který vzácnou varietu kávy znovuobjevil, tak jedinečné přírodní podmínky, v nichž jsou poněkud zvláštní kávovníky pěstovány.
Region Jaramillo specifikuje úrodná sopečná půda, mikroklima s nižšími teplotami a zároveň vysokou vlhkostí, která přichází od Atlantiku i Tichého oceánu. Hospodářství Hacienda La Esmeralda pěstuje kávu na 50 hektarech svažité půdy. Vlastní ho rodina Petersonů. Farmu založil Rudolf Peterson, momentálně o ni pečuje jeho vnuk Daniel.
Petersonové chovali na haciendě dobytek a pěstovali kávu od roku 1967. V roce 1996 koupili kvůli ideálním podmínkám pro pěstování kávy zmíněných 50 hektarů v oblasti Jaramillo. Daniel Peterson se narodil v roce 1974 a po studiích v USA převzal odpovědnost za pěstování kávy v rodinném podniku. Dařilo se mu produkovat kávu s květinovou vůní, čerstvou kyselostí a hedvábnou dochutí, takže s ní vyhrával jednu soutěž za druhou. Na farmě bylo zvykem, že se veškerá kávová zrna po sklizni mísila a zpracovávala společně. Daniel si ale v roce 2002 uvědomil, že plody zhruba 3 procent kávovníků na jeho plantáži vykazují mimořádnou chuť a jedinečnou vůni. Začal kávovníky variety Geisha selektovat a ukázalo se, že zvolil nejlepší možnou cestu. „Kávový svět má štěstí, že malá kávová farma v Jaramillu skončila v rukou rodiny Petersonů,“ píše se na webu Collaborative Coffee Source.
Jak se vlastně Geisha, původní odrůda z Etiopie, objevila ve Střední a Jižní Americe, je dodnes trochu záhada. Nezvykle velké kávovníky s mělkým kořenovým systémem a specifickými nároky na vlhkost i UV záření plodí poměrně málo kávových třešní. Jejich pěstování i sběr jsou tedy značně náročné. Přesto stojí zato věnovat jim pozornost. Chuťové vlastnosti Geishi jsou totiž dokonalé.
Všechny kávy z farmy Hacienda La Esmeralda jsou certifikovány společností Rainforest Alliance, což potvrzuje nejvyšší péči o kávu a oddanost myšlenkám sociálně a environmentálně udržitelného podnikání.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C
15. 5.