

POKLAD INKŮ - dárková dóza 220 g
Obdarujte své blízké krásným dárkem, který potěší mysl i chuťové pohárky! Připravili jsme pro Vás exkluzivní balení kakaa v dárkové dóze.
"Zažijte chuť kakaa z čisté peruánské přírody."
Dóza je naplněna kakaem až po okraj.
Složení
100% KakaoChuť
Kakaový prášek Peru chutná skutečně jemně a lahodně. Má tmavě červenou barvu a 10 - 12 procent kakaového másla.
Původ
Jak jsme už zmínili, kakaovníky pravé (Theobroma cacao) rostou v Peru na skutečně mnoha místech. Nejproduktivnější jsou oblasti Tumbes, Piura, San Martin, Amazonas, Ucayali, Cajamarca, Huánuco, Junin a Cusco. O malé plantáže se starají celé rodiny, příjmy z prodeje kakaových bobů bývají obvykle tím jediným, co mají. Proto se spojují do družstev. Farmářům zaručují odpovídající výkupní ceny a část zisků investují do sociálních programů, místního školství nebo zdravotnictví.
Kakaovník je stálezelený tropický strom. V přirozených podmínkách dorůstá do 6 až 10 metrů, na plantážích je ale udržován ve výšce 3-8 metrů. Květy vyrůstají přímo u kmene, ročně jich může být několik tisíc. Díky tomu, že je mohou opylovat pouze speciální pakomáři, přemění se v plod jen asi 1 květ ze 100. Když se tak stane, objeví se po 6 měsících na kmeni 30centimetorvé bobule žluté, červené nebo fialové barvy. Uvnitř je uloženo 20-60 semen, tedy kakaových bobů.
Plody sklízejí farmáři buď mačetou, nebo speciálním nožem na dlouhé tyči. Je nanejvýš důležité nepoškodit místo, kde přisedaly na kmen. Tam totiž vyroste další květ. Sklizeň i vybírání bobů z plodů je prováděno ručně. Kakaové boby jsou nasypány do fermentačních nádrží. Přirozeným několikadenním kvašením dojde jednak k rozkladu zbytků dužiny, boby se tak ale zároveň zbaví hořké chuti a tříslovin. Fermentace trvá obvykle 1-6 dnů.
Úrodu je nutné nakonec vysušit na slunci nebo ve speciálních sušičkách. Obsah vody v bobech se sníží z 55 na 6 procent.
Po transportu fermentovaných kakaových bobů do továren je potřeba je ještě dočistit, zbavit kamínků, kousků dřeva nebo vláken z jutových pytlů. Pak se boby oloupou, rozdrtí a praží. Po průchodu mlýny vznikne kakaová hmota, která je lisována při teplotě 80-90 stupňů. Tím je separováno kakaové máslo. Zbylý výlisek je dále drcen a míchán, až je vyroben kakaový prášek.
O kakau mluví výživáři jako o superpotravině. Není divu. Obsahuje nejvíc antioxidantů ze všech potravin vůbec. Je také bohaté na vitaminy A a E i železo, vápník, hořčík a zinek. Přispívá k duševní i tělesné pohodě, regeneruje a dokonce je řazeno k přírodním antidepresivům.
Kakaový prášek Peru je vhodný pro vegetariány i vegany. Konzumace tohoto produktu může u osob trpících alergií na kakao vyvolat zdravotní reakci.
Výrobek může obsahovat stopy ořechových skořápek.
Skladujte při teplotě 12-20 ⁰C.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Návod na přípravu
Vhodné pro přípravu lahodného kakaa. Může se připravovat s klasickým mlékem, se sójovým mlékem nebo s mlékem rýžovým. Skvěle se taktéž hodí na pečení dezertů.
Energetická hodnota: | 1428kJ / 343 kcal |
Tuky: | 11 g |
z toho nasycených: | 0,5 g |
Sacharidy: | 23 g |
z toho cukry: | 0.5 g |
Bílkoviny: | 22,5 g |
Sůl: | 0.05 g |
Vláknina: | 31 g |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ČOKOLÁDOVO - MANDLOVÁ zrnková káva

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE zrnková káva
