

ROBUSTA TANZANIA BUKOBA BIO - zrnková káva
O robustě se říká, že je drsnější a méně vrstevnatá. Až ochutnáte tu z tanzanského regionu Kagera, změníte názor. Je pravdou, že obsahuje více kofeinu než arabika, nicméně v lahodnosti a jemnosti si s ní nikterak nezadá. Ekologicky certifikovaná Robusta Tanzania Bukoba BIO vyniká chutí oříšků a čokolády, je příjemně krémová a středně sladká. Vřele doporučujeme k vyzkoušení.
Složení
Robusta 100%Crema a chuť kávy
Zrnková káva Robusta Tanzania Bukoba BIO je nečekaně jemná a atraktivní. V její chuti snadno objevíte čokoládu, lískové oříšky a med, v závěru překvapí krémovou, dlouho trvající dochutí. Kyselost jí téměř chybí. Pokud jde o cremu, v případě robusty ji získáte vyšší, krásnou a pevnou. Toto je káva vynikající pro přípravu espressa, ale nádherně se rozvine i na filtru nebo v aeropresu.
Původ kávy
Káva tvoří v hospodářství Tanzanie výrazný podíl, protože je jeho nejzásadnější exportní plodinou. Ročně země vyveze kolem 40 tisíc tun kávy, z toho asi 70 procent tvoří odrůda arabika, 30 pak robusta. A naprostá většina tanzanské robusty pochází z oblasti Bukoba, která se nachází v regionu Kagera. Přesně odtud jsme Robusta Tanzania Bukoba BIO přivezli.
Do Tanzanie se kávovníky dostaly zřejmě v 16. století, a to přímo z Etiopie. Byla to právě Kagera, o které je zaznamenáno, že jako jediná kávová zrna používala. Tamní kmen Haya je vařil, napařoval různými bylinami a žvýkal. Šlo o vysoce ceněný stimulant, o čemž svědčí fakt, že se káva stala platidlem a její pěstování bylo možné pouze pod bedlivým dohledem náčelníků kmene.
Kagera se rozkládá nedaleko rovníku, v severozápadním rohu Tanzanie, na západním břehu Viktoriina jezera. Regionálním hlavním městem je Bukoba. Pokud jde o přírodu, oplývá region skutečně divokými kouty s bohatou faunou a flórou. Vysočina Bukoba poskytuje skvělé klimatické i půdní podmínky pro pěstování banánů, kukuřice, ovocných stromů a samozřejmě kávovníků. Většina farmářů se věnuje několika plodinám současně a kávovníky tak vysazuje do stínu jiných rostlin, což jim zajišťuje jak vláhu, tak živiny ze spadaného organického materiálu.
Robusta Tanzania Bukoba BIO byla vypěstována zemědělci sdruženými v organizaci Kaderes Peasants založené v roce 2008. Poskytuje jim férové výkupní podmínky a pečuje například o vzdělávání nebo zdravotnictví v dané lokalitě. Právě díky družstvu se místní farmáři mohou věnovat náročnějšímu, ovšem přírodě bližšímu způsobu pěstování kávovníků, a to v rámci organického zemědělství. Jejich sklizeň získala certifikát Fair Trade a také značku BIO.
Plody kávovníků zpracovávají promýváním a suší na přímém slunci. Aby nedošlo ke kontaminaci zrna, sypou dělníci zelenou kávu na čisté plachty rozložené na zemi. Častým prohrabováním kávy zabraňují jejímu plesnivění a dosahují vynikajícího stupně vlhkosti zrna. Ještě před balením do 60kilogramových pytlů kávu pečlivě přetřídí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

NIKARAGUA SHG JINOTEGA EP GRADE zrnková káva

INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB - zrnková káva
