

Sirupy do kávy: Co umí a proč je vyzkoušet

Kdo se nebojí vyzkoušet něco neotřelého, dodá kapkou sirupu svému oblíbenému nápoji úplně nový rozměr. Předsudky stranou!
Sladké zbožňujeme od pravěku
Sladkou chuť milují lidé odnepaměti, první zmínky o slazení potravy jsou datovány do doby kamenné. Který sirup k tomu naši prapředkové používali, si snadno domyslíte. Ano, byl to med divokých včel. Éra cukru posléze vypukla před více než 6 000 lety v Melanésii.
Výroba ovocných nebo bylinných sirupů není příliš složitá. Přesto zabere nějaký čas, spotřebuje dost energie a vyžaduje jistou zručnost i spoustu nádobí. Domácí sirupy je vhodné spotřebovat rychle, aby nepodlehly zkáze.
Speciality pro váš šálek
Řekněme si upřímně, ne všechny sirupy se k ochucení kávy hodí. Třeba rybízovou nebo jablečnou příchutí bychom zážitek z odpoledního šálku moc nepozvedli. K dokonalému propojení kávy a sirupu naopak dojde třeba v případě, že zvolíme chuť karamelu, mandlí či skořice.
Dosáhnout chuťové osmózy, tedy prolnutí specifických tónů oblíbené arabiky nebo populárního espressa s odstínem přírodního sirupu, lze přidáním malého množství ochucovadla do nápoje vychlazeného i teplého. Vysoce kvalitní sirupy nepotřebují velké dávkování. Přesto dokážou povznést přirozené aroma kávy a udržet atraktivní chuť až do chvíle, kdy se podíváte svému hrnečku na dno.
Káva s vůní oříšků, vanilky, slaného karamelu i zázvoru
Teď už víte o sirupech a jejich schopnostech dost na to, abyste se osmělili k výběru. Pro snazší orientaci rozdělíme naše sirupy do kávy na pět skupin:
- sirupy karamelové: Patří k velmi oblíbeným ochucovadlům. Stopa sladkého karamelu, jemného másla a hladké smetany se ke kávě hodí naprosto skvěle. S Espresso sirupem Karamel nesáhnete vedle. Máte-li rádi „karamel trochu jinak“, doporučujeme Espresso sirup Slaný karamel.
- sirupy ořechové: Jsou klasikou, která se neokouká. Espresso sirup Mandle nebo Espresso sirup Lískový ořech doplní vaše latte i rozpustnou kávu, ať už si je dopřejete v běžném dni nebo pro oslavu.
- sirupy s kořením: Určitě jste už v kavárně dostali cappuccino posypané skořicí. Teď si ho můžete přichystat i doma, jen s tím rozdílem, že bohatou mléčnou pěnu přelijete Espresso sirupem Skořice. Máte raději vanilku? Okoštujte Espresso sirup Vanilka. A pokud dáváte přednost kávě, co prohřeje každou buňku, sáhněte po Espresso sirupu Zázvor.
- sirupy bylinkové: Z bylin se nám do kávy nejlépe osvědčila jemná, svěží máta. Proto i vám bez obav doporučíme lehký Espresso sirup Máta.
- sirupy ovocné: Z množství ovoce, které se pro přípravu sirupů používá, vybíráme citrusy. Jejich svěží kompozice přidá kávě atraktivní chuťové zabarvení. Espresso sirup Limeta můžete použít do cold brew nebo ledové kávy.
Náš tajný tip
Kvalitní espresso sirup lze přidat do kávy ledové i horké, s mlékem i bez něj. Vaší fantazii naprosto důvěřujeme. Rádi ale přidáme fintu, na kterou byste možná hned nepřišli: Jestliže máte rádi kávu s našlehaným mlékem, kápněte trošku sirupu rovnou do mléka a pak teprve vše společně ušlehejte. Získáte nový chuťový zážitek a pro návštěvy to bude vaše soukromé malé kouzlo.
Nebojte se experimentovat. Pokud váháte, nebo máte další otázky, stačí nám napsat e-mail či zavolat.