

ZIMBABWE AA - zrnková káva
Safari, vodopády a skalní města. Republika Zimbabwe nabízí řadu úžasných zážitků. Že za nimi musíme cestovat tisíce kilometrů? Snadná pomoc. Esenci nádherné přírody, žhavého jihoafrického slunce a jiskřivých potoků i řek najdeme v místní kávové produkci. Výjimečná arabika s chutí karamelu a ovoce patří mezi prominentní kávy světa. Bude se vám líbit!
Složení
Arabica 100%Crema a chuť kávy
Zimbabwe AA je káva pro skutečné fajnšmekry. Patří k méně kyselým, což příjemně vyvažuje plným tělem s velmi atraktivním karamelově-ovocným aroma. Při pozornějším ochutnávání objevíte taky pro africké kávy typické tóny koření, konkrétně skořice, a květinové ovanutí. Připravena jako espresso potěší něžnou, světlejší cremou. Dvě A v názvu kávy popisují zrno vysoké kvality.
Původ kávy
Zimbabwe (Republika Zimbabwe) leží na jihovýchodě Afriky. Vnitrozemský stát má víc než 13 milionů obyvatel, během minulého století je zasáhla řada politických změn, jejichž dopady negativně pocítili samozřejmě i producenti kávy a pěstitelé kávovníků. Historie země však sahá mnohem dál, až do 3 století n. l., kdy ji osídlily kmeny zemědělců.
Převládající klima lze popsat samozřejmě jako tropické, i když se najdou oblasti s chladnějšími místy a vyšším srážkovým úhrnem. V Zimbabwe prší od konce října do března, průměrná roční teplota se pohybuje kolem 23 ⁰C. Většinu území pokrývají savany, na východě přecházející do vysočin se stálezelenými lesy. V Zimbabwe žije zhruba 350 druhů savců, více než 500 druhů ptáků a 130 druhů ryb. Necelých 13 procent rozlohy Zimbabwe zabírají národní parky. Mezi 10 přísně chráněných lokalit patří velmi populární parky Hwange, Mana Pools (uvedený na seznamu světového dědictví UNESCO) a Victoria Falls (nejúžasnější vodopád na světě, jeden ze sedmi divů světa).
Země už několik let vyváží vynikající kávu především do Spojených států amerických. Kávovníky jsou pěstovány zejména v kopcích regionu Chipinge na východě Zimbabwe. Oblast vyniká perfektními, chladnějšími klimatickými podmínkami. Úroda je zpracovávána takzvanou mokrou metodou neboli promýváním. To znamená, že zralé kávové třešně nasypou dělníci do velkých nádrží s vodou a protlačí je drticími plechy. Ty zbaví semena dužiny a slupek. Samostatná kávová zrna jsou pak fermentována a pomalu sušena na slunci.
V 90. letech minulého století přinášel export kávy 2-3 procenta HDP země. Dnes je mnoho zpracovatelských závodů kvůli hospodářské krizi opuštěno a restart pěstování kávy je velmi pomalý. Zimbabwští pěstitelé a výrobci kávy se ale i přes obrovské těžkosti snaží vrátit místní kávě světový punc. Zlepšuje se také mezinárodní reputace země. Před několika lety byly zrušeny sankce USA, v roce 2013 poskytla finanční podporu novým a malým pěstitelům kávovníků Evropská unie (šlo o 12 milionů dolarů).
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Kávu namelte na hrubost vyhovující vybrané přípravě kávy.
- Na 1 kávu použijte alespoň 1,5 - 2 kávové lžičky (přibližně 7g) mleté kávy.
- Kávu zalijte vodou o teplotě cca 95°C.

























13. 2.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

TANZANIA AA North Fine Quality zrnková káva

KUBA SERRANO SUPERIOR zrnková káva
